Drenthe Toen

Drenthe Toen 10 december 2017 14:00 - 15:00

Het boek Moordballaden, op ware moorden gebaseerde gedichten, van Bart FM Droog beschrijft ook in Drenthe gepleegde levensdelicten. Elke zaak berust op bittere werkelijkheid en elk gedicht brengt die werkelijkheid weer tot leven. U hoort dichter en onderzoeksjournalist Bart FM Droog over zijn nieuwste boek dat de luisteraar kan winnen! Want we geven boeken weg vanmiddag, ook een exemplaar van Assenaardigheden, van Assenaar Martin Hiemink. Hij komt persoonlijk langs om te signeren. Zes oude treinwagons uit de Tweede Wereldoorlog gaan de verdwenen spoorlijn naar voormalig kamp Westerbork markeren. Dat plan heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork opgevat. Het spoortraject van 5 km moet weer zichtbaar worden, van het voormalige Station Hooghalen tot het voormalige kampterrein. U hoort Dirk Mulder hierover. Dat en meer in Drenthe Toen!

Drenthe Toen

Drenthe Toen

2 oktober 13:00 - 14:00 De inmiddels 86-jarige Lubbe Kroeze uit Emmen werkte tien jaar aan zijn boek: 'Verhalen langs de kanalen van Emmercompas en Emmererf'. Sienus Nijborg uit Wildervank, vertelt over een rel uit 1970, veearts Hendrikus Knigge was daar het middelpunt van, een doorgewinterde nazi die in 1953 in Annen terechtkomt. De flats van architect Nicolai, momenteel is er veel over te doen in erfgoedland. Woningcorporatie Lefier wil ze afbreken, maar Heemschut Drenthe is het daar pertinent niet mee eens.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

2 oktober 12:15 - 13:00 'Van Top tot Teen Molukker. Vijf generaties in Assen', is een boek dat verhaalt van de komst van de eerste Molukkers in Schattenberg en de verhuizing naar de Molukse wijk in Assen. Van woonoord naar woonwijk. Schrijvers Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys zijn te gast in de studio. En in de Museum Collectie Brands zijn vandaag de zogeheten gildepenningen aan de beurt. Mooi spul, wel klein!
Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 13:00 - 14:00 De Museum Collectie Brands heeft in haar collectie een bijzondere verzameling: 'schilderijtjes' gemaakt van mensenhaar. Onze vaste boekenrecensent Jos Arends bespreekt 'Valsheid in gesteente' en uit het RONO-radio-archief hebben we weer wat moois opgeduikeld, een gesprek over de hit 'Als het gras twee kontjes hoog is' en het Corso in Eelde anno 1981. Aaldert Oosterhuis sluit de week af met 'Old Neis'.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 12:15 - 13:00 Sienus Nijborg uit Wildervank schreef: 'Gerhardus Dieters en de radicalisering van de NSB. Boerenbeweging en nationaalsocialisme in de Drentse gemeente Anloo'. Het boek komt opnieuw uit, we gingen bij deze oud-Annenaar op de koffie. Met de mensen van Heemschut Drenthe wandelen we door Kolderveen, een mooie wereld.