Drenthe Toen 14.00-15.00

Drenthe Toen 23 september 2018 19:00 - 20:00

'Keurig en deftig', maar ook 'sex, drugs and ock & roll', op de HBS in Assen, die in 1868 de deuren opende aan de Beilerstraat in Assen, tegenwoordig onderdak van RTV Drenthe! Binnenkort een boek en een reunie. In de studio een gesprek boordevol anekdotes. Herr Doktor Andreas Eiynck, directeur van het Emslandmuseum in Lingen leidt ons door het grensgebied en met historicus Paul Brood reist Lydia Tuijnman naar een havezate in de buurt van Uffelte. Heel bijzonder is de vondst op de zolder van Freddy Jansen, zoon van de hobbyfotograaf Gezinus Jansen uit Gees. 1500 negatieven van foto's, gemaakt voor persoonsbewijzen uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Bekende en onbekende gezichten die op hun naam wachten. Dat en meer.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

13 november 13:00 - 14:00 Vandaag 50 jaar geleden kreeg Drenthe te maken met een heftige novemberstorm. Op 13 november 1972. De mensen die het meemaakten weten het nog als de dag van gister. Met de deskundigen van Bond Heemschut bezoeken we vandaag de monumentale Clemenskerk van Havelte. Johan Withaar uit Emmen vertelt over de geschiedenis van het (verdwenen) Emmermeer en Aaldert Oosterhuis buigt zich in Old Neis over 'het liefdesleven van de indiaan'.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

13 november 12:15 - 13:00 Drenthe's eerste grote energietransitie vond plaats tussen 1870 en 1930. Daar is nu een prachtig boek over verschenen: 'Drenthe op stoom'. Alles wat toen gebeurde bepaalt hoe wij nu leven. In de studio ontvangen we de makers, en we mogen een exemplaar verloten. In de Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht horen we vandaag meer over een bijzondere smeedijzeren sleutel en op welk gebouw in Emmen het past.