Drenthe Toen

Drenthe Toen 14 januari 2018 14:00 - 15:00

Vanmiddag meer over de Drentse graftrommels. Twee jaar na de opening is het restauratie-atelier voor graftrommels in Veenhuizen vol in bedrijf. De vrijwilligers kunnen de vraag niet aan en het is flink doorpezen om de wachtlijst weg te werken. Verslaggever Lydia Tuijnman ging kijken. Met historicus Paul Brood luiden we een nieuwe, vierdelige serie in: Hemels Drenthe. Vandaag staat de vraag der vragen centraal: sprak de slang tot Eva? In 1926 waren gereformeerden tot op het bot verdeeld; de Zuiderkerk in Assen speelde een cruciale rol in de discussie. Bernard Hanskamp, voormalig provinciaal planoloog en publicist schreef een boek over de ruilverkaveling rondom Zuidwolde, en dan met name over wat er allemaal misging.Aaldert Oosterhuis werkt een stapel oude kranten door en Nadine Lemmers van het Hunebedcentrum komt langs met de laatste nieuwtjes. Presentatie: Sophie Timmer. Voor tips, opmerkingen of interesse in een boek dat we regelmatig verloten: drenthetoen@rtvdrenthe.nl

Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 13:00 - 14:00 Rijksarchivaris Jos Arends las voor ons het boek ‘Het huisgeld en de penningen van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijksgestichten, 1821-1871', van Wiebe Nijlunsing. We verloten er eentje! Verder mooie oude radio uit het RONO-archief en de voorlopig laatste aflevering van de serie met Emmen-kenner Johan Withaar, over Emmermeer. Aaldert leest historische kranten in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 12:15 - 13:00 In de vierdelige serie over de zes kinderen uit het gezin Postma uit Emmen staan we vanmiddag stil bij twee zonen en de enige dochter: Frouwkje. Verder een oproep om nominaties in te sturen voor de komende DHV-prijs. De prijs van de Drentse Historische Vereniging voor wie zich bezighoudt met geschiedenis en Drenthe. Bond Heemschut bevindt zich vanmiddag in een reusachtig natuurgebied in Zuidwest-Drenthe.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.