Drenthe Toen

Drenthe Toen 9 mei 2021 15:00 - 16:00

Drenthe Toen is het radioprogramma over de geschiedenis van Drenthe. Van hunebedden tot havezaten. Presentatie: Sophie Timmer. Met directeur van Museum Nienoord Geert Pruiksma wandelen we door het verleden van het Landgoed Nienoord met een historie van dik vijf eeuwen oud. En we duiken in de geschiedenis van het verzet en in het bijzonder die van verzetsman Thie Brouwer. Zoon Arie (91) haalt herinneringen op aan die tijd. We sluiten af met een jeugdherinnering van Wiebe Kruijer.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

4 december 13:00 - 14:00 Aandacht voor het oorlogsdagboek van de Asser jongen Benno ten Berg: indrukwekkende notities over de oorlogsjaren, geschreven door een Joodse puber die de holocaust niet overleefde. De Bond Heemschut wandelt rond in de buurt van Uffelte, waar wel wat te mopperen valt en in Museum Collectie Brands een object dat ons meer leert over de oorsprong van de speculaaspop. Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

4 december 12:15 - 13:00 De drie podagristen trokken halverwege de 19e eeuw op voettocht door Drenthe. Dalenaar Peter Geerdink stapt letterlijk in hun voetsporen en op de fiets en schreef daar wandel- en fietsgidsen over. Deel drie van Hotel Postma, over de Emmer familie waarvan de 6 kinderen zeer uiteenlopende keuzes maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog. En mooie oude radio over Sinterklaas.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 13:00 - 14:00 Rijksarchivaris Jos Arends las voor ons het boek ‘Het huisgeld en de penningen van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijksgestichten, 1821-1871', van Wiebe Nijlunsing. We verloten er eentje! Verder mooie oude radio uit het RONO-archief en de voorlopig laatste aflevering van de serie met Emmen-kenner Johan Withaar, over Emmermeer. Aaldert leest historische kranten in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 12:15 - 13:00 In de vierdelige serie over de zes kinderen uit het gezin Postma uit Emmen staan we vanmiddag stil bij twee zonen en de enige dochter: Frouwkje. Verder een oproep om nominaties in te sturen voor de komende DHV-prijs. De prijs van de Drentse Historische Vereniging voor wie zich bezighoudt met geschiedenis en Drenthe. Bond Heemschut bevindt zich vanmiddag in een reusachtig natuurgebied in Zuidwest-Drenthe.