Drenthe Toen

Drenthe Toen 22 januari 2017 14:00 - 15:00

Met een ontzagwekkend leger trok Napoleon in 1812 naar Rusland. Onder de mannen duizenden Nederlanders, waaronder ook Drenten. Gerben Dijkstra uit Beilen wil hen aan de vergetelheid onttrekken. Ebel Zandstra en Wim de Vries van Stichting Oud Meppel hebben de gegevens van bijna 19.000 duizend mensen die op de algemene begraafplaats in Meppel liggen online gezet. Lute van de Bult uit Beilen is de vleesgeworden klompenmakersgeschiedenis van zijn dorp en Christel Tijenk vertelt over een onderbelichte periode van Kamp Westerbork, Joodse kampgevangenen die gedwongen meehielpen met de ontruiming van het Apeldoornsche Bos, de joodse psychiatrische instelling. Uw gastvrouw is Sophie Timmer.

Drenthe Toen

26 november 13:00 - 14:00 In een kelder in Emmen zit Marianne Bakker van Museum Collectie Brands over een kaart van Drenthe gebogen, van toen het hier nog woest en ledig was. Verder deel 4 van 'Aby moet weg'. Jarenlang was Abraham 'Aby' de Lange, in zijn eentje onderweg als onderduiker. We volgen zijn spoor in Gasselternijveen. We vissen een pareltje op uit ons rijke RONO-radio-archief en Aaldert sluit af met 'Old neis'. Presentatie: Sophie Timmer.

Drenthe Toen

26 november 12:15 - 13:00 Met Frans Schouten, van Erfgoedvereniging Heemschut en 'stadsboswachter' Marten van Dijken bespreken we het interessante verleden en de onzekere toekomst van de Asser Hertenkamp en al die andere hertenkampen in Nederland: het einde dreigt. Met andere Heemschutters bezoeken we één van de oudste kerken van Drenthe: de dorpskerk van Zuidlaren. Presentatie: Sophie Timmer.

Drenthe Toen

19 november 13:00 - 14:00 Het is Wereld Toilet Dag, in de Museum Collectie Brands aandacht voor een 'boerengemak'. Deel 3 van 'Aby moet weg', de radio en podcastserie over 'Aby', de jonge joodse Abraham de Lange. Hij was onder meer ondergedoken bij de orthodox-christelijke familie Brouwer in de Veenkoloniën. We luisteren naar een stukje oude radio: De Mooie Kamer uit 1999 waarin Gerard Nijenhuis de gepensioneerde juffrouw Rienks uit Annen interviewt. Aaldert sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

19 november 12:15 - 13:00 Marianne Kootstra schreef: Dwarsliggers in Appelscha, over veenstakers, armoede, dienstweigeraars en sociale verheffing. Het is haar familiegeschiedenis en tegelijkertijd een geschiedenis van een samenleving. Het boek verloten we. Met de Heemschutters bezoeken we wederom Zuidlaren, in de rubriek Juweeltjes en Jammerklachten. Veel te bewonderen en te bekritiseren daar.