Drenthe Toen 14.00-15.00

Drenthe Toen 13 januari 2019 14:00 - 15:00

In Assen, over het spoor, daar heb je het blauwe dorp, het rode dorp, het witte dorp en wat buurtjes. Sociale woningbouw, maar ook dure villa's, of zoals de wijkagent het omschreef: speklappen en biefstuk. Truus Dijkema groeide er op en en woont er nog steeds. Over boontjes doppen voor de Wilco, grootschalige renovaties en nog veel meer schreef ze Leven voor Assen-Oost. In 1973 kreeg Gerrit Boxem uit Hoogeveen als 23-jarige zijn paraopleiding bij de Hoogeveense paraclub. Er werd in die tijd nog gesprongen met de ouderwetse zogeheten koepelparachutes. De afsprong was behoorlijk afschrikwekkend. En ons radiofragment gaat over een volkstelling in 1971, daar was niet iedereen blij mee.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

13 november 13:00 - 14:00 Vandaag 50 jaar geleden kreeg Drenthe te maken met een heftige novemberstorm. Op 13 november 1972. De mensen die het meemaakten weten het nog als de dag van gister. Met de deskundigen van Bond Heemschut bezoeken we vandaag de monumentale Clemenskerk van Havelte. Johan Withaar uit Emmen vertelt over de geschiedenis van het (verdwenen) Emmermeer en Aaldert Oosterhuis buigt zich in Old Neis over 'het liefdesleven van de indiaan'.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

13 november 12:15 - 13:00 Drenthe's eerste grote energietransitie vond plaats tussen 1870 en 1930. Daar is nu een prachtig boek over verschenen: 'Drenthe op stoom'. Alles wat toen gebeurde bepaalt hoe wij nu leven. In de studio ontvangen we de makers, en we mogen een exemplaar verloten. In de Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht horen we vandaag meer over een bijzondere smeedijzeren sleutel en op welk gebouw in Emmen het past.