Drenthe Toen

Drenthe Toen 23 mei 2021 12:15 - 13:00

Drenthe Toen is het radioprogramma over de geschiedenis van Drenthe. Van hunebedden tot havezaten. Presentatie: Sophie Timmer. Deel 4 en slot van de serie over verzetsman Thie Brouwer. Onder meer over de vraag: in hoeverre was het gerechtvaardigd dat het verzet geweld gebruikte? Jan Oosting, zoon van de oprichter van de dierentuin in Emmen, neemt ons mee naar het dierenpark van zijn jeugd. Aaldert Oosterhuis neemt het historische nieuws door.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

19 maart 13:00 - 14:00 In het vierde en laatste deel van onze serie over Vliegveld Hoogeveen staan we vanmiddag te watertanden bij gerestaureerde oldtimer-vliegtuigen en worden herinneringen aan de alouette-helicopters opgehaald. Met onze heemschutter Gerard de Vries zijn we nog steeds in Hoogeveen, een gemeente waar juweeltjes en jammerklachten elkaar afwisselen. Vandaag een kijkje bij de synagoge. We horen Roel Reijntjes over de oorlog. En Aaldert las voor ons de oude kranten.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

19 maart 12:15 - 13:00 Topfotograaf Sake Elzinga is al 40 jaar de vaste fotograaf van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Nu is hij ook gastconservator voor een dubbeltentoonstelling. De andere fotograaf is de man die er in de Tweede Wereldoorlog gevangen zat: Rudolf Werner Breslauer.  Ebel Duursma is gevangenbewaarder in ruste. Een man die niet oordeelt, want dat heeft de rechter al gedaan. Voor sommige delicten heeft hij zelfs wel begrip. Secretaris van de DHV-prijs Ferry Sieders stelt de derde genomineerde aan ons voor.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

12 maart 13:00 - 14:00 In deel 3 van de podcast- en radioserie over de geschiedenis van Vliegveld Hoogeveen meer over het vliegen met een reclamesleep. Met Ebel Duursma, oud-gevangenbewaarder te Veenhuizen wandelen we door het gevangenismuseum en jurylid van de DHV-prijs Vincent Tassenaar licht de tweede genomineerde kandidaat voor de DHV-prijs toe, een podcast over een Coevorder verzetsgroep gemaakt door Freek Schröder. Aaldert sluit af met Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

12 maart 12:15 - 13:00 Sybrand Buma vertelt over een oude Drentse familie die naar Zuid-Afrika vertrok, over de wereld uitwaaierde en uiteindelijk in de vergetelheid raakte. De familie Hiddingh. Met een H. Het is zijn (Drentse) voorgeslacht. Met de Bond Heemschut zijn we op pad langs Drents erfgoed, in onze rubriek Juweeltjes en Jammerklachten. Heemschutter Gerard de Vries constateert dat we op een nieuw dieptepunt zijn aanbeland in Hoogeveen.