Drenthe Toen

Drenthe Toen 28 januari 2018 14:00 - 15:00

Gerrit Boxem, luchtvaartjournalist uit Hoogeveen neemt ons mee naar de ochtend van 14 augustus 1968, nu bijna 50 jaar geleden. Een straaljager van het type ‘Super Sabre’vloog tegen de zendmast in Smilde. Bijna was het vreselijk mis gegaan. Wiebe Kruijer groeide op in de jaren '30 in de omgeving van het Paterswoldsemeer. Over zijn jeugd schreef hij een boek van maar liefst 400 pagina's. Een schitterend tijdsbeeld in honderden korte verhalen, over het dagelijks leven voor, tijdens en na de bezetting. En in Diever heeft een dusdanig wonder plaatsgehad in de 13e eeuw, dat de kerk bijna in een bloeiend bedevaartsoord was geweest. Reportages :Lydia Tuijnman, presentatie: Sophie Timmer. Mail ons:drenthetoen@rtvdrenthe.nl

Drenthe Toen

25 februari 13:00 - 14:00 Met Rense Schuurmans lopen we door de geschiedenis en over het terrein van Dennenoord. En wandelend over het Ooggetuigenpad in Veenhuizen horen we schrijfster Mariët Meester over de veranderende mores in de gevangenis. We gaan weer naar Borger met de deskundigen van Bond Heemschut, in de Willibrordkerk horen we hoe predikanten vroeger een soort nieuwsbulletin voorlazen vanaf de kansel. Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

25 februari 12:15 - 13:00 Op Valentijnsdag 2023, woensdag 14 februari, overleed culinair historicus Carolina Verhoeven, een grootheid op het gebied van culinair historisch erfgoed en een goede vriendin van dit programma en de makers ervan. We herhalen een reportage over liefde en geschiedenis, verleiding en eten, uit 2022. In deel 2 van de radio- en podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' vergezellen we Mirjam Leloux op haar zoektocht naar familie in de Koloniën van Weldadigheid.

Drenthe Toen

18 februari 13:00 - 14:00 Gepensioneerd verpleegkundige en historicus Rense Schuurmans leidt ons over het terrein en de geschiedenis van Dennenoord in Zuidlaren. Met schrijfster Marriët Meester die opgroeide in gevangenisdorp Veenhuizen, praten we over 'koloniekak'. En we staan stil bij het heengaan van een enorm gewaardeerde collega bij ons, bij RTV Drenthe, Nico Sieffers. Vorig jaar leidde hij ons rond over de Joodse begraafplaats in Meppel.

Drenthe Toen

18 februari 12:15 - 13:00 In de nieuwe radio- en podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' gaat over het ontdekken van je voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid. Age, Mirjam en Theo gingen op zoek naar hun eigen familie. Ze zochten uit wie hun voorouders waren, wat ze deden en waarom ze daar terecht kwamen. De RONO-radio waarschuwt voor schaalvergroting, in 1970 en met de deskundigen van Bond Heemschut lopen we door Borger en belanden in de Willibrordkerk.