Drenthe Toen 15.00-16.00

Drenthe Toen 3 februari 2019 15:00 - 16:00

De eerste aflevering van Radio Westerbork van 2019 gaat over vernietigingskamp Auschwitz. Aanleiding is de expositie Westerbork-Auschwitz (nog tot met 5 mei 2019 in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork te zien). Vanuit kamp Westerbork vertrokken vanaf 15 juli 1942 treinen met duizenden Joden naar Auschwitz. De meesten van hen keerden nooit terug. Bij presentator Sophie Timmer schuiven deze keer twee familieleden van Auschwitz-gevangenen aan. Conservator Guido Abuys zal vertellen over het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en over de expositie. De column komt van de hand van de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Muziek is er van studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. We beginnen om drie uur onder de overkapping van de commandantswoning, de ruimte is niet verwarmd. Wij raden u aan warm gekleed te komen. Ook liggen er dekentjes klaar om u warm te houden. Bussen om u naar de lokatie te brengen vertrekken op gezette tijden vanaf de parkeerplaats van het museum.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 13:00 - 14:00 Rijksarchivaris Jos Arends las voor ons het boek ‘Het huisgeld en de penningen van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijksgestichten, 1821-1871', van Wiebe Nijlunsing. We verloten er eentje! Verder mooie oude radio uit het RONO-archief en de voorlopig laatste aflevering van de serie met Emmen-kenner Johan Withaar, over Emmermeer. Aaldert leest historische kranten in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 12:15 - 13:00 In de vierdelige serie over de zes kinderen uit het gezin Postma uit Emmen staan we vanmiddag stil bij twee zonen en de enige dochter: Frouwkje. Verder een oproep om nominaties in te sturen voor de komende DHV-prijs. De prijs van de Drentse Historische Vereniging voor wie zich bezighoudt met geschiedenis en Drenthe. Bond Heemschut bevindt zich vanmiddag in een reusachtig natuurgebied in Zuidwest-Drenthe.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.