Drenthe Toen

Drenthe Toen 6 september 2020 12:15 - 13:00

Drenthe Toen trapt het nieuwe seizoen af met een nieuwe reeks van De Hilte 11. Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog, die ook als podcast te beluisteren zijn. Vandaag deel 1 uit de nieuwe reeks, met als thema; het verzet. We horen de makers, Hilde Boelema en Marjolein Knol, over de indruk die het beluisteren van urenlang archiefmateriaal op hun maakte. In deel 1, het verhaal van Bertus en Aaltje Zefat uit Valthe. Verder schrijver en uitgever Gerard Stout uit Peize over zijn omvangrijke project om het relaas van De Drie Podagristen nieuw leven in te blazen. Een literaire onderneming uit de jaren 40 van de 19e eeuw die verrassend veel overeenkomsten met de huidige tijd kent. En waarvoor hij 'nieuwe podagristen' zoekt.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 13:00 - 14:00 De Museum Collectie Brands heeft in haar collectie een bijzondere verzameling: 'schilderijtjes' gemaakt van mensenhaar. Onze vaste boekenrecensent Jos Arends bespreekt 'Valsheid in gesteente' en uit het RONO-radio-archief hebben we weer wat moois opgeduikeld, een gesprek over de hit 'Als het gras twee kontjes hoog is' en het Corso in Eelde anno 1981. Aaldert Oosterhuis sluit de week af met 'Old Neis'.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 12:15 - 13:00 Sienus Nijborg uit Wildervank schreef: 'Gerhardus Dieters en de radicalisering van de NSB. Boerenbeweging en nationaalsocialisme in de Drentse gemeente Anloo'. Het boek komt opnieuw uit, we gingen bij deze oud-Annenaar op de koffie. Met de mensen van Heemschut Drenthe wandelen we door Kolderveen, een mooie wereld.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

11 september 13:00 - 14:00 In de Museum Collectie Brands deze week stille getuigen van een belasting die niet meer bestaat: de fietsbelasting, destijds volop ontdoken. Aandacht voor 200 jaar modegeschiedenis in de Veenkoloniën: werkelijk prachtige kleding zien we daar: kleurig, wuft en zelfs frivool! Een pareltje uit het radio-archief en Old Neis met Aaldert Oosterhuis. Presentatie: Sophie Timmer.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

11 september 12:15 - 13:00 Frans Melein (87) uit Bovensmilde kwam als negenjarige jongen in 1944 naar Smilde, via een kindertransport vanuit Utrecht. Frans moest naar de boeren. Maar van Drenthe had hij nog nooit gehoord. Juweeltjes en jammerklachten speelt zich af in Kolderveen en ziet daar prachtige zaken.