Drenthe Toen

10 september 13:00 - 14:00

In Nieuw Dordrecht zit Marianne Bakker voor ons klaar in Museum Collectie Brands, gebogen over een stukje papier dat ooit een geldwaarde vertegenwoordigde. Bond Heemschut buigt zich over de Weeshuisweide in Coevorden in onze serie Juweeltjes en Jammerklachten en uit het RONO-Archief duikelden we een pareltje over Shakespeare in Diever op. Aaldert Oosterhuis sluit af met Old (dieren-) Neis.

Drenthe Toen

26 november 13:00 - 14:00 In een kelder in Emmen zit Marianne Bakker van Museum Collectie Brands over een kaart van Drenthe gebogen, van toen het hier nog woest en ledig was. Verder deel 4 van 'Aby moet weg'. Jarenlang was Abraham 'Aby' de Lange, in zijn eentje onderweg als onderduiker. We volgen zijn spoor in Gasselternijveen. We vissen een pareltje op uit ons rijke RONO-radio-archief en Aaldert sluit af met 'Old neis'. Presentatie: Sophie Timmer.

Drenthe Toen

26 november 12:15 - 13:00 Met Frans Schouten, van Erfgoedvereniging Heemschut en 'stadsboswachter' Marten van Dijken bespreken we het interessante verleden en de onzekere toekomst van de Asser Hertenkamp en al die andere hertenkampen in Nederland: het einde dreigt. Met andere Heemschutters bezoeken we één van de oudste kerken van Drenthe: de dorpskerk van Zuidlaren. Presentatie: Sophie Timmer.

Drenthe Toen

19 november 13:00 - 14:00 Het is Wereld Toilet Dag, in de Museum Collectie Brands aandacht voor een 'boerengemak'. Deel 3 van 'Aby moet weg', de radio en podcastserie over 'Aby', de jonge joodse Abraham de Lange. Hij was onder meer ondergedoken bij de orthodox-christelijke familie Brouwer in de Veenkoloniën. We luisteren naar een stukje oude radio: De Mooie Kamer uit 1999 waarin Gerard Nijenhuis de gepensioneerde juffrouw Rienks uit Annen interviewt. Aaldert sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

19 november 12:15 - 13:00 Marianne Kootstra schreef: Dwarsliggers in Appelscha, over veenstakers, armoede, dienstweigeraars en sociale verheffing. Het is haar familiegeschiedenis en tegelijkertijd een geschiedenis van een samenleving. Het boek verloten we. Met de Heemschutters bezoeken we wederom Zuidlaren, in de rubriek Juweeltjes en Jammerklachten. Veel te bewonderen en te bekritiseren daar.