Drenthe Toen 14.00-15.00

Drenthe Toen 30 december 2018 14:00 - 15:00

Literatuurhistoricus Henk Nijkeuter en culinair etnologe Carolina Verhoeven komen letterlijk bepakt en bezakt naar de studio in Assen, met pate en speculaas en verhalen over vroeger tijden: hoe at, dronk, feestte en zong men zich eeuwenlang door de feestdagen heen? Old Neis staat stil bij de jaarwisseling van pak 'm beet 100 jaar geleden en we pakken er een mooi stukje radio uit de vorige eeuw bij uit ons radio-archief.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

26 maart 13:00 - 14:00 Na 13.00 uur schakelen we over naar het atrium van RTV Drenthe voor de uitreiking van de geschiedenisprijzen van Drenthe: de DHV-prijs en de publieksprijs. Genomineerd zijn de boeken over Zweeloo en over Molukkers in Drenthe en een podcast over een Coevorder verzetsgroep. De DHV-prijs bestaat uit een oorkonde, 1000 euro en eeuwige roem. De publieksprijs is dit jaar een kunstwerk van Reinder Homan.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

26 maart 12:15 - 13:00 Deel 2 en slot van het verhaal van fotograaf Sake Elzinga, al 40 jaar de vaste fotograaf van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De overzichtstentoonstelling die hij samenstelt gaat over die andere fotograaf van Kamp Westerbork: Rudolf Breslauer. Het Drents Archief brengt als stuk van de maand een mooi staaltje familiegeschiedenis mee en met de Bond Heemschut gaan we kijken bij Fokker in Hoogeveen, in de serie juweeltjes en jammerklachten. Vandaag een juweeltje.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

19 maart 13:00 - 14:00 In het vierde en laatste deel van onze serie over Vliegveld Hoogeveen staan we vanmiddag te watertanden bij gerestaureerde oldtimer-vliegtuigen en worden herinneringen aan de alouette-helicopters opgehaald. Met onze heemschutter Gerard de Vries zijn we nog steeds in Hoogeveen, een gemeente waar juweeltjes en jammerklachten elkaar afwisselen. Vandaag een kijkje bij de synagoge. We horen Roel Reijntjes over de oorlog. En Aaldert las voor ons de oude kranten.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

19 maart 12:15 - 13:00 Topfotograaf Sake Elzinga is al 40 jaar de vaste fotograaf van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Nu is hij ook gastconservator voor een dubbeltentoonstelling. De andere fotograaf is de man die er in de Tweede Wereldoorlog gevangen zat: Rudolf Werner Breslauer.  Ebel Duursma is gevangenbewaarder in ruste. Een man die niet oordeelt, want dat heeft de rechter al gedaan. Voor sommige delicten heeft hij zelfs wel begrip. Secretaris van de DHV-prijs Ferry Sieders stelt de derde genomineerde aan ons voor.