Drenthe Toen

Drenthe Toen 25 februari 2018 14:00 - 15:00

Vandaag opent in het Veenkoloniaal Museum in Veendam de tentoonstelling Silent Punk, met meer dan vijftig modellen van Stirling heteluchtmotoren van Jos de Vink uit Smilde. Wat zijn dit voor bouwsels en wat hebben ze met het noorden te maken? Lange tijd was Drenthe een echte paardenfokprovincie. Duizenden werkpaarden die voor de koetsen, karren en in de rosmolens liepen waren tot ver in de 18e eeuw afkomstig van Drentse boerderijen. Landbouwhistoricus Jan Bieleman geeft een mini-college. De Historische Vereniging maakte een fraaie dorpsfilm over Nijeveen, Lydia Tuijnman ontmoet de crew en mag alvast kijken. Jury-secretaris Gea Smith van de DHV-prijs licht de tweede genomineerde voor de prijs toe en het Hunebedmuseum Borger schuift aan, om het laatste nieuws over de oudheden te brengen. Presentatie Sophie Timmer. Mail ons: drenthetoen@rtvdrenthe.nl of kijk op twitter #DrentheToen

Drenthe Toen

Drenthe Toen

Vandaag 13:00 - 14:00 Na 13.00 uur schakelen we over naar het atrium van RTV Drenthe voor de uitreiking van de geschiedenisprijzen van Drenthe: de DHV-prijs en de publieksprijs. Genomineerd zijn de boeken over Zweeloo en over Molukkers in Drenthe en een podcast over een Coevorder verzetsgroep. De DHV-prijs bestaat uit een oorkonde, 1000 euro en eeuwige roem. De publieksprijs is dit jaar een kunstwerk van Reinder Homan.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

Vandaag 12:15 - 13:00 Deel 2 en slot van het verhaal van fotograaf Sake Elzinga, al 40 jaar de vaste fotograaf van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De overzichtstentoonstelling die hij samenstelt gaat over die andere fotograaf van Kamp Westerbork: Rudolf Breslauer. Het Drents Archief brengt als stuk van de maand een mooi staaltje familiegeschiedenis mee en met de Bond Heemschut gaan we kijken bij Fokker in Hoogeveen, in de serie juweeltjes en jammerklachten. Vandaag een juweeltje.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

19 maart 13:00 - 14:00 In het vierde en laatste deel van onze serie over Vliegveld Hoogeveen staan we vanmiddag te watertanden bij gerestaureerde oldtimer-vliegtuigen en worden herinneringen aan de alouette-helicopters opgehaald. Met onze heemschutter Gerard de Vries zijn we nog steeds in Hoogeveen, een gemeente waar juweeltjes en jammerklachten elkaar afwisselen. Vandaag een kijkje bij de synagoge. We horen Roel Reijntjes over de oorlog. En Aaldert las voor ons de oude kranten.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

19 maart 12:15 - 13:00 Topfotograaf Sake Elzinga is al 40 jaar de vaste fotograaf van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Nu is hij ook gastconservator voor een dubbeltentoonstelling. De andere fotograaf is de man die er in de Tweede Wereldoorlog gevangen zat: Rudolf Werner Breslauer.  Ebel Duursma is gevangenbewaarder in ruste. Een man die niet oordeelt, want dat heeft de rechter al gedaan. Voor sommige delicten heeft hij zelfs wel begrip. Secretaris van de DHV-prijs Ferry Sieders stelt de derde genomineerde aan ons voor.