Drenthe Toen 15.00-16.00

Drenthe Toen 3 mei 2020 15:00 - 16:00

We bezoeken oorlogsmuseum Ergens in Nederland, in Emmen, van oprichter en verzamelaar Erik Zwiggelaar en we gaan we verder met ons nieuwe radio-feuilleton / podcast-serie: De Ring. Vanmiddag deel 2, waarin het door de Drentse Liesje en de Duitse soldaat Wolfgang verwekte kind terugblikt op zijn jeugd. En die was niet leuk, in dat Drentse dorp waar hard geoordeeld werd over zijn afkomst. We eindigen met een jeugdherinnering van Wiebe Kruijer, over die dagen net na de bevrijding, 75 jaar geleden.

Drenthe Toen

Vandaag 13:00 - 14:00 In Zuidlaren bezoeken we met Heemschutters Gerard de Vries en Christina Rozendaal de synagoge van Zuidlaren, die lange tijd heel andere functies vervulde. Een bijdrage vanuit het depot van Museum Collectie Brands en een kleine hommage aan oud-cipier Ebel Duursma. Jarenlang vertelde hij in Drenthe Toen de mooiste verhalen 'uit de bajes', onlangs overleed hij. Aaldert sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

Vandaag 12:15 - 13:00 Historica Ria Blom uit Buinen schreef een boek, waarover ze zelf zegt: 'als je dit leest ben je echt in Drenthe geweest'. Het boek heet 'De onzichtbare eik, honderd jaar tussen boeren en buren 1843-1944. Een biografie van twee Drentse dorpen op de Hondsrug, Drouwenerveen en Buinen. Ria vertelt en het boek mogen we verloten. Uit het RONO-archief een pareltje uit de jaren 60, over vrouwen die 'meehelpen op de boerderij'.

Drenthe Toen

3 december 13:00 - 14:00 Conservator Marianne Bakker van Museum Collectie Brands bespreekt een beroemde kaart van Drenthe. Jos Arends is Rijksarchivaris, maar ook onze vaste boeken recensent, we hebben al een tijdje niet van hem gehoord, maar hij is terug, en vandaag is het boek 'Leestekens in het Holtingerveld' aan de beurt. Verder pareltjes uit het RONO-radio-archief en Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

3 december 12:15 - 13:00 In de serie Juweeltjes en jammerklachten wandelen we wederom in Zuidlaren met de deskundigen van Heemschut. Vandaag krijgen we geschiedenisles van mijnheer Nijmeijer, hij is ingehuurd door Heemschut om ons wijzer te maken over de dorpskerk van Zuidlaren. Verder deel 5 en slot van de radio- en podcast-serie 'Aby moet weg', we treffen hem aan in Stadskanaal.