Drenthe Toen

Drenthe Toen 14 mei 2017 14:00 - 15:00

Leny Hamminga schreef 'Lena', een novelle over haar grootmoeder Lena Tepper, geboren in 1888, een mooi tijdsbeeld. 20 oktober 1941 vaart de Meppel II zoals gewoonlijk uit naar Amsterdam, vlakbij Pampus gaat het mis, op het gevaarlijke IJsselmeer. Uit het RONO-archief een prachtige bijdrage uit 1967, over een tentoonstelling ('Met Palet en Camera') met werk van militairen uit onder meer Havelte. En: maandag 13 augustus 1923 slaat het noodlot toe in Dwingeloo, op deze zomerdag verwoest De Grote Brand een aanzienlijk en beeldbepalend deel van het dorp.Ook aandacht voor admiraal Louis van Heiden, wat voor man zou Drenthe's grote zeeheld geweest zijn?

Drenthe Toen

25 februari 13:00 - 14:00 Met Rense Schuurmans lopen we door de geschiedenis en over het terrein van Dennenoord. En wandelend over het Ooggetuigenpad in Veenhuizen horen we schrijfster Mariët Meester over de veranderende mores in de gevangenis. We gaan weer naar Borger met de deskundigen van Bond Heemschut, in de Willibrordkerk horen we hoe predikanten vroeger een soort nieuwsbulletin voorlazen vanaf de kansel. Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

25 februari 12:15 - 13:00 Op Valentijnsdag 2023, woensdag 14 februari, overleed culinair historicus Carolina Verhoeven, een grootheid op het gebied van culinair historisch erfgoed en een goede vriendin van dit programma en de makers ervan. We herhalen een reportage over liefde en geschiedenis, verleiding en eten, uit 2022. In deel 2 van de radio- en podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' vergezellen we Mirjam Leloux op haar zoektocht naar familie in de Koloniën van Weldadigheid.

Drenthe Toen

18 februari 13:00 - 14:00 Gepensioneerd verpleegkundige en historicus Rense Schuurmans leidt ons over het terrein en de geschiedenis van Dennenoord in Zuidlaren. Met schrijfster Marriët Meester die opgroeide in gevangenisdorp Veenhuizen, praten we over 'koloniekak'. En we staan stil bij het heengaan van een enorm gewaardeerde collega bij ons, bij RTV Drenthe, Nico Sieffers. Vorig jaar leidde hij ons rond over de Joodse begraafplaats in Meppel.

Drenthe Toen

18 februari 12:15 - 13:00 In de nieuwe radio- en podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' gaat over het ontdekken van je voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid. Age, Mirjam en Theo gingen op zoek naar hun eigen familie. Ze zochten uit wie hun voorouders waren, wat ze deden en waarom ze daar terecht kwamen. De RONO-radio waarschuwt voor schaalvergroting, in 1970 en met de deskundigen van Bond Heemschut lopen we door Borger en belanden in de Willibrordkerk.