Drenthe Toen 14.00-15.00

Drenthe Toen 21 oktober 2018 14:00 - 15:00

In het eerste uur van Drenthe Toen een gesprek met Marga Zwiggelaar en Albert Metselaar over een boek dat ze schreven over de geschiedenis van de Hoogeveense woonwijk De Weide. In de rubriek Old Neis vertelt Aaldert Oosterhuis wat hij in oude kranten tegenkwam over hondsdolheid. Het Rono archief leverde voor vandaag een bijdrage op over muzieklessen in Drenthe en haar grensverkenningen brengen Lydia Tuijnman dit keer in Lingen.Tenslotte nog een telefoontje met de voorzitter van de historische vereniging Avereest over de plannen om het kanaal Dedemsvaart - Coevorden weer bevaarbaar te maken.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 13:00 - 14:00 We bespreken een lijvig boekwerk van Albert Eggens: Langs de grens. Over de periode van en kort na de Eerste Wereldoorlog, toen er in het neutrale Nederland veel schaarste was. De rubriek Juweeltjes en Jammerklachten bevindt zich vandaag aan de rand van Meppel, op de Joodse Begraafplaats, we hebben prachtige oude radio uit het RONO-archief, afdeling 'dieren in het nieuws' en Aaldert Oosterhuis bespreekt voor ons het oude nieuws.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 12:15 - 13:00 De bevrijding gloort. Maar Annie Post-Salomons en haar medegevangenen moeten nog een horde nemen voordat het ook voor hen zover is: ze moeten op dodenmars, in het laatste deel van: 'zingend door de hel'. En in de Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht worden vandaag een paar zogeheten begrafenisboeken van de plank gehaald.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

15 mei 13:00 - 14:00 We bezoeken een tentoonstelling over Drentse klederdracht in Emmen. De Drent hield van zwart! Juweeltjes en Jammerklachten buigt zich over Harm Smeenge in Meppel, en diezelfde Smeenge komen we tegen in de Museum Collectie Brands, of althans: zijn kostuum en zijn steek. Aaldert Oosterhuis behandelt het oude nieuws.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

15 mei 12:15 - 13:00 In deel 3 van de podcast- en radioserie over verzetsvrouw Annie Post-Salomons horen we schrijver Hans Suijs over de kracht van de gevangengenomen vrouwen onderling. In januari 1945 staakten ze als reactie op de schaarste aan eten in het Duitse kamp waar ze zaten. En Peelo: Een gehucht net buiten Assen, opgeslokt door Assen. Boerderijen, een café en een ijsbaan. Wat rest zijn herinneringen en binnenkort een boek.