Drenthe Toen

Drenthe Toen 21 februari 2021 12:15 - 13:00

Drenthe Toen is het radioprogramma over de geschiedenis van Drenthe. Van hunebedden tot havezaten. Presentatie: Sophie Timmer. Marian Weijer schreef het boek: Mannenmoed. Over twee generaties mannen in één lange eeuw, haar eigen grootvader en haar vader. De radiocursus archief voor Dummies komt met gouden tips dankzij de enthousiaste inbreng van Drents Archief medewerker Ferry Sieders, groot fan van de website Delpher. In Old Neis behandelt Aaldert Oosterhuis... dameskleding!

Drenthe Toen

18 februari 13:00 - 14:00 Gepensioneerd verpleegkundige en historicus Rense Schuurmans leidt ons over het terrein en de geschiedenis van Dennenoord in Zuidlaren. Met schrijfster Marriët Meester die opgroeide in gevangenisdorp Veenhuizen, praten we over 'koloniekak'. En we staan stil bij het heengaan van een enorm gewaardeerde collega bij ons, bij RTV Drenthe, Nico Sieffers. Vorig jaar leidde hij ons rond over de Joodse begraafplaats in Meppel.

Drenthe Toen

18 februari 12:15 - 13:00 In de nieuwe radio- en podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' gaat over het ontdekken van je voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid. Age, Mirjam en Theo gingen op zoek naar hun eigen familie. Ze zochten uit wie hun voorouders waren, wat ze deden en waarom ze daar terecht kwamen. De RONO-radio waarschuwt voor schaalvergroting, in 1970 en met de deskundigen van Bond Heemschut lopen we door Borger en belanden in de Willibrordkerk.

Drenthe Toen

11 februari 13:00 - 14:00 Historisch onderzoek is vaak monnikenwerk en speuren in het archief. Je hebt ook die-hards als mijnheer Rieks Timmermans uit 2e Exloërmond, die regen en wind trotseert om aan zijn informatie te komen. We gaan naar Veenhuizen, in deel 3 van een radio- en podcastserie over het Veenhuizen van midden vorige eeuw. Mariët Meester, schrijfster en opgegroeid in het unieke dorp vertelt ons over de pastoor die zich onder de vloer moest verstoppen voor de nazi's. Verder een pareltje uit het archief en Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.

Drenthe Toen

11 februari 12:15 - 13:00 Theater Atlas-medewerker Kim Oosterhof doet een oproep: wie wil meespelen in een stuk over Emmen en de Tweede Wereldoorlog? Met de Bond Heemschut verkennen we Borger en historicus Cees van der Kooij schreef een omvangrijk naslagwerk over Roden in de oorlog. Het verscheen vorig jaar, twee maanden na zijn overlijden. Onze vaste boekenman Jos Arends, ook rijksarchivaris, las het voor ons. We mogen het boek verloten.