Drenthe Toen 15.00-16.00

Drenthe Toen 7 oktober 2018 16:00 - 17:00

In dit uur van Drenthe Toen, een oproep van historicus Paul Brood: doe wat met je onzichtbare erfgoed, Drenthe! "Ze noemen mij nu 'Bommen Bennie'!", zegt Bennie Maatje uit Erica, hij diepte een eeuwenoude kanonskogel uit z'n eigen tuin op. De restaurateur ontdekte een briefje tussen de zittingen van een oude koets, en nu weten we meer over een bijzondere loterij uit het verleden: win een koets met paarden, te zien in de Museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold. We dwalen verder langs de Drents-Duitse grens met Herr doktor Andreas Eijnck, passeren wederom de Wilms Boo. Aaldert Oosterhuis leest oude kranten en komt zo het St. Antoniusgilde tegen, dat nog steeds bestaat. En we eindigen met Wiebe Kruijers jeugd.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

2 oktober 13:00 - 14:00 De inmiddels 86-jarige Lubbe Kroeze uit Emmen werkte tien jaar aan zijn boek: 'Verhalen langs de kanalen van Emmercompas en Emmererf'. Sienus Nijborg uit Wildervank, vertelt over een rel uit 1970, veearts Hendrikus Knigge was daar het middelpunt van, een doorgewinterde nazi die in 1953 in Annen terechtkomt. De flats van architect Nicolai, momenteel is er veel over te doen in erfgoedland. Woningcorporatie Lefier wil ze afbreken, maar Heemschut Drenthe is het daar pertinent niet mee eens.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

2 oktober 12:15 - 13:00 'Van Top tot Teen Molukker. Vijf generaties in Assen', is een boek dat verhaalt van de komst van de eerste Molukkers in Schattenberg en de verhuizing naar de Molukse wijk in Assen. Van woonoord naar woonwijk. Schrijvers Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys zijn te gast in de studio. En in de Museum Collectie Brands zijn vandaag de zogeheten gildepenningen aan de beurt. Mooi spul, wel klein!
Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 13:00 - 14:00 De Museum Collectie Brands heeft in haar collectie een bijzondere verzameling: 'schilderijtjes' gemaakt van mensenhaar. Onze vaste boekenrecensent Jos Arends bespreekt 'Valsheid in gesteente' en uit het RONO-radio-archief hebben we weer wat moois opgeduikeld, een gesprek over de hit 'Als het gras twee kontjes hoog is' en het Corso in Eelde anno 1981. Aaldert Oosterhuis sluit de week af met 'Old Neis'.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 12:15 - 13:00 Sienus Nijborg uit Wildervank schreef: 'Gerhardus Dieters en de radicalisering van de NSB. Boerenbeweging en nationaalsocialisme in de Drentse gemeente Anloo'. Het boek komt opnieuw uit, we gingen bij deze oud-Annenaar op de koffie. Met de mensen van Heemschut Drenthe wandelen we door Kolderveen, een mooie wereld.