Drenthe Toen

Drenthe Toen 18 februari 2018 14:00 - 15:00

Roel Bekkering (1907-1989) was een boer die schilderde om herinneringen aan bijzondere plekjes – met name in Eelde – levend te houden. Wij bladeren door de catalogus van de binnenkort te bezichtigen expositie. Ook een mini-college van gepensioneerd landbouwhistoricus Jan Bieleman. De landbouw in Drenthe, ontdekte Bieleman, heeft zich verrassend anders ontwikkeld dan gedacht. Zo bleek bijv. dat het schaap, zo beeldbepalend voor onze provincie, hier in de late middeleeuwen nauwelijks van betekenis was. Ook aandacht voor het boek 'De protestantse pastorie in Noord-Nederland. Vijf eeuwen leven en werken'. En we maken kennis met een van de genomineerden voor de DHV-prijs voor Drentse geschiedenís, vandaag het boek 'Hoe de middenstand verdween uit Hoogeveen', van Henk van Triest.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 13:00 - 14:00 Rijksarchivaris Jos Arends las voor ons het boek ‘Het huisgeld en de penningen van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijksgestichten, 1821-1871', van Wiebe Nijlunsing. We verloten er eentje! Verder mooie oude radio uit het RONO-archief en de voorlopig laatste aflevering van de serie met Emmen-kenner Johan Withaar, over Emmermeer. Aaldert leest historische kranten in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

27 november 12:15 - 13:00 In de vierdelige serie over de zes kinderen uit het gezin Postma uit Emmen staan we vanmiddag stil bij twee zonen en de enige dochter: Frouwkje. Verder een oproep om nominaties in te sturen voor de komende DHV-prijs. De prijs van de Drentse Historische Vereniging voor wie zich bezighoudt met geschiedenis en Drenthe. Bond Heemschut bevindt zich vanmiddag in een reusachtig natuurgebied in Zuidwest-Drenthe.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.