Drenthe Toen 15.00-16.00

Drenthe Toen 6 oktober 2019 15:00 - 16:00

Sineke Matthijssen- Hogen Esch herinnert zich het Zuidlaren van haar jeugd en staat uitvoerig stil bij de Zuidlaardermarkt, al eeuwen, en de landbouwbeurs, sinds 1949. We duiken in de geschiedenis van de Waterleiding in Drenthe en Elise van Ditmars, conservator van het Veenkoloniaal Museum in Veendam wandelt met ons door de nieuwe tentoonstelling: De fabrikant verzamelt. Wiebe Kruijer besluit met een wat bloederige jeugdherinnering (voorgelezen door Robbert Oosting).

Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 13:00 - 14:00 We bespreken een lijvig boekwerk van Albert Eggens: Langs de grens. Over de periode van en kort na de Eerste Wereldoorlog, toen er in het neutrale Nederland veel schaarste was. De rubriek Juweeltjes en Jammerklachten bevindt zich vandaag aan de rand van Meppel, op de Joodse Begraafplaats, we hebben prachtige oude radio uit het RONO-archief, afdeling 'dieren in het nieuws' en Aaldert Oosterhuis bespreekt voor ons het oude nieuws.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 12:15 - 13:00 De bevrijding gloort. Maar Annie Post-Salomons en haar medegevangenen moeten nog een horde nemen voordat het ook voor hen zover is: ze moeten op dodenmars, in het laatste deel van: 'zingend door de hel'. En in de Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht worden vandaag een paar zogeheten begrafenisboeken van de plank gehaald.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

15 mei 13:00 - 14:00 We bezoeken een tentoonstelling over Drentse klederdracht in Emmen. De Drent hield van zwart! Juweeltjes en Jammerklachten buigt zich over Harm Smeenge in Meppel, en diezelfde Smeenge komen we tegen in de Museum Collectie Brands, of althans: zijn kostuum en zijn steek. Aaldert Oosterhuis behandelt het oude nieuws.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

15 mei 12:15 - 13:00 In deel 3 van de podcast- en radioserie over verzetsvrouw Annie Post-Salomons horen we schrijver Hans Suijs over de kracht van de gevangengenomen vrouwen onderling. In januari 1945 staakten ze als reactie op de schaarste aan eten in het Duitse kamp waar ze zaten. En Peelo: Een gehucht net buiten Assen, opgeslokt door Assen. Boerderijen, een café en een ijsbaan. Wat rest zijn herinneringen en binnenkort een boek.