Van Klinken voert wereldranglijst 2021 aan en verpulvert opnieuw Nederlands record

Van Klinken voert wereldranglijst aan en verpulvert opnieuw Nederlands record
Van Klinken voert wereldranglijst aan en verpulvert opnieuw Nederlands record © AFP/Kirill Kudryavtsev
ATLETIEK -Jorinde van Klinken uit Assen heeft voor de derde keer in één week haar persoonlijk record verbeterd bij het discuswerpen. In Tucson, in de Amerikaanse staat Arizona, kwam ze vannacht tot een afstand van 70 meter en 22 centimeter. Daarmee verbrak ze in één week tijd voor de tweede keer haar kersverse Nederlands record en voert ze met afstand de wereldranglijst van 2021 aan.
De pas 21-jarige atlete uit Assen verbeterde zich in korte tijd van 62,58 meter vorige week zondag naar 70,22 meter afgelopen nacht, een uitzonderlijke stap voorwaarts. In haar serie vannacht verbeterde ze, vóórdat ze op 70,22 meter kwam, nog twee keer haar Nederlandse record tot 65,91 en 67,00 meter.

Beste worp in drie jaar tijd

Met haar prestatie staat ze nu 1,23 meter boven de nummer twee van de wereldranglijst, de regerend wereldkampioene Yaime Perez uit Cuba, die dit weekend tot 68,99 meter kwam.
De worp van Van Klinken is de beste prestatie van een discuswerpster in drie jaar tijd. De laatste keer dat een atlete verder wierp, was op 4 mei 2018. Toen haalde tweevoudig olympisch kampioene Sandra Perkovic een afstand van 71,38 meter.

Olympische Spelen

In januari is de Drentse atlete naar Amerika vertrokken. Daar studeert ze Global Management aan de Arizona State University en traint ze onder Brian Blutreigh. Donderdag stelde ze al haar ticket veilig voor de Olympische Spelen van Tokio van komende zomer.
Ook voor het kogelstoten zou ze zich nog kunnen plaatsen. Daar verbeterde ze ook haar persoonlijk record van 17 meter 76 naar 18 meter en 6 centimeter. De Olympische limiet staat op 18 meter 50.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl