Anna van der Breggen onttroond op Olympische wegrace, zilver voor Van Vleuten

Anna van der Breggen
Anna van der Breggen finishte als vijftiende © EPA/Christopher Jue
WIELRENNEN - Anna van der Breggen uit Meppel is er op de Olympische Spelen in Tokio niet in geslaagd om haar Olympische titel te prolongeren. De Oostenrijkse Anna Kiesenhofer ging er verrassend met de gouden medaille vandoor. Annemiek van Vleuten kwam als tweede over de streep en wint, tot haar eigen verbazing, zilver.
De Nederlandse vrouwen stonden met maar één missie aan de start: de gouden plak. De gedoodverfde favorieten reageerden al vroeg in de wedstrijd veel te laat op een ontsnapping van vijf relatief onbekende renners. Het gat met de kopgroep liep op tot meer dan tien minuten en dat kregen de Nederlanders niet meer gedicht.
Kiesenhofer, meervoudig Oostenrijks kampioen tijdrijden maar verder een renster zonder internationale erelijst, reed op 40 kilometer van de finish weg van haar twee medevluchters uit Israël en Polen en soleerde zeer verrassend naar de olympische titel op de Fuji International Speedway.

Zilver voor Nederland

Van Vleuten probeerde in haar eentje naar de koploopster te rijden, maar de 38-jarige tweevoudig wereldkampioene tijdrijden kreeg het gaatje niet dicht. Ze bekroonde een tweede, late ontsnapping op een paar kilometer van de streep met het zilver. De Utrechtse kwam juichend over de finish, omdat ze dacht dat ze de gouden medaille had gewonnen. Maar vanwege gebrekkige communicatie wist ze niet dat Kiesenhofer al gefinished was.
Van der Breggen finishte uiteindelijk als vijftiende en zorgt dus niet voor een herhaling van haar gouden plak in Rio de Janeiro in 2016. De uit Zwolle afkomstige Meppelse komt aankomende woensdag nog een keer in actie tijdens de Spelen, tijdens de individuele tijdrit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl