Maike van der Duin sluit verrassend WK-debuut af met negende plaats op omnium

Maike van der Duin
Maike van der Duin op omnium © ANP/Robin van Lonkhuijsen
BAANWIELRENNEN - Maike van der Duin is als negende geëindigd op het combinatie-klassement van het omnium bij het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix.
De 20-jarige renster uit Assen, die haar WK-debuut tussen de senioren maakt, ging ook als negende van start bij de afsluitende puntenkoers. Ze sprokkelde nog wel vijf punten bij elkaar en deed in de finale nog een verwoede poging om hoger in het klassement te eindigen, maar dat lukte niet.

Vier onderdelen op één dag

Het omnium is een klassement over vier baanonderdelen die op één dag worden afgewerkt. Op het openingsnummer; de scratch - over dertig rondes - finishte Van der Duin als achtste. Woensdagavond veroverde ze op dit onderdeel nog verrassend zilver.
Op de temporace werd de renster uit Assen dertiende. De dertig rondes werden met een gemiddelde van boven de 51 kilometer per uur verreden. En op de afvalkoers pakte ze de achtste plaats. Met deze prestaties begon ze dus als nummer negen aan het laatste onderdeel: de puntenkoers.

Vierde op EK omnium

Begin deze maand werd Van der Duin bij het Europees kampioenschap voor senioren in het Zwitserse Grenchen al vierde op het omnium. In tegenstelling tot het onderdeel scratch is het omnium wel een Olympisch nummer.

Podium

De wereldtitel op het omnium ging vanavond naar de Britse Katie Archibald. Het zilver was voor de Belgische Lotte Kopecky en wereldkampioene op de weg Elisa Balsamo uit Italië pakte op de baan van Roubaix het brons.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl