Janneke Brauckman pakt zilver bij EK powerliften voor junioren

Janneke Brauckman pakt zilver op EK powerliften voor junioren
Janneke Brauckman pakt zilver op EK powerliften voor junioren © Screenshot EPF
POWERLIFTEN - Janneke Brauckman (22) heeft bij het EK powerliften voor junioren in het Zweedse Västerås zilver gewonnen. De krachtpatser uit Emmen komt uit in de klasse tot 57 kilogram.
Het kampioenschap gaat over drie onderdelen: naast de bench-press moeten de vrouwen ook squatten en deadliften. In de klasse van Brauckman gingen tien vrouwen van start. De Europese titel ging naar de regerend wereldkampioene uit Frankrijk: Jade Jacob.

Squat

Op de openingsdiscipline, de squat, kwam de sportschoolhouder uit Emmen tot 140 kilo. Ook vier andere vrouwen kwamen tot die prestatie. Het persoonlijk record van Brauckman op de squat staat op 142,5 kilo. De Française Jade Jacob, de regerend wereldkampioene, was met grote overmacht de sterkste met 167,5 kilo.

Bankdrukken

Bij het bankdrukken bleef Brauckman ver verwijderd van haar persoonlijk record dat ze tijdens het WK in september verbeterde tot 105 kilo. Vandaag kwam ze tot 95 kilo, maar dat was wél genoeg voor brons. Bij het WK won ze nog het zilver op deze discipline.
Bij de bench-press kijken de drie juryleden of de billen en schouders van de atleten contact houden met de bank. En ook de voeten moeten bij het bankdrukken op de grond blijven. Als twee van de drie arbiters akkoord gaan, is de poging pas geldig.

Deadlift

Bij de deadlift trapte Brauckman af met 155 kilo, daarna ging ze met succes naar 165 kilo en tilde ze uiteindelijk ook de 170 kilo. Het leverde haar een persoonlijk record en de zilveren medaille op. Ook hier was de Française Jade Jacob weer oppermachtig. Zij tilde een nieuw wereldrecord voor junioren van 200 kilo.