Terugblik 2021: inhaalrace FC Emmen strandt in play-offs

Ronald Lubbers balt de vuisten
Ronald Lubbers balt de vuisten richting de supporters, na zijn speech voor het stadion na de degradatie. © RTV Drenthe
VOETBAL - Deze week kijken we terug op het jaar 2021. Vandaag de degradatie van FC Emmen. De ploeg van trainer Dick Lukkien leek het vege lijf te redden, maar de inhaalrace strandde in de play-offs.
Op 1 januari 2021 stond de Drentse eredivisionist onderaan de eredivisie en nadat in januari van de zeven wedstrijden slechts één keer werd gelijkgespeeld, leek degradatie onafwendbaar.
Ook acht nieuwe spelers (Michael Verrips, Jari Vlak, Luca Adzic, Didier la Torre, Jean-Pierre Rhyner, Paul Gladon, Kerim en Elias Frei) kunnen aanvankelijk niet voor de ommekeer zorgen. Als op 12 februari, bij een temperatuur van 12 graden onder nul, er ook van RKC wordt verloren, lijkt FC Emmen zich op te kunnen maken voor de eerste divisie.

Toetercorteo

Toch blijven de supporters pal achter de club staan en worden er verschillende acties georganiseerd. Er wordt geld ingezameld voor nieuwe spelers en een toetercorteo ontroert zelfs Dick Lukkien.
Maar dan keert het tij als er van PEC Zwolle wordt gewonnen. FC Emmen blijft acht keer ongeslagen en als zelfs in de Kuip, tegen Feyenoord, gelijk wordt gespeeld lijkt het wonder van Emmen in de maak.
De stemming slaat om als er, in eigen huis, van FC Groningen wordt verloren, met een uitblinkende Arjen Robben. Maar tegen Heerenveen pakken de mannen van Lukkien het goede gevoel weer op. De laatste wedstrijd wordt van VVV-Venlo gewonnen, maar omdat Willem II en ook RKC winnen, wordt FC Emmen, op doelsaldo, zestiende en dat betekent promotie-degradatie wedstrijden.

Het doek valt

Op 20 mei 2018 promoveerde FC Emmen naar de eredivisie. Precies drie jaar later, 20 mei 2021, wacht de eerste wedstrijd tegen NAC. Op De Oude Meerdijk is FC Emmen beter, maar komt na 120 minuten voetballen niet verder dan 1-1. Strafschoppen moeten de beslissing brengen. NAC, met een strafschop van promotieheld Anco Jansen, wint de strafschoppenserie en degradeert FC Emmen, na drie prachtige jaren, naar de eerste divisie.
Twee dagen na de degradatie steunen de supporters de club nog een laatste keer, als de spelers, voor de vakantie, nog een keer bij elkaar komen. Voorzitter Ronald Lubbers spreekt de supporters toe, maar houdt het niet droog. Met tranen in zijn ogen vertelt Lubbers hoe trots hij op de supporters is. Operatie #samenterug (naar de eredivisie) wordt gestart, maar in augustus begint FC Emmen de competitie tegen Telstar in de Keuken Kampioen Divisie.
Terugblik 2021: inhaalrace FC Emmen strandt in play-offs

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl