'Sprookje' Arianne Hartono strandt in openingsronde Australian Open

'Sprookje' Arianne Hartono strandt in openingsronde Australian Open
'Sprookje' Arianne Hartono strandt in openingsronde Australian Open © BELGA PHOTO PATRICK HAMILTON
TENNIS - Arianne Hartono uit Meppel heeft niet kunnen stunten op de eerste dag van de Australian Open. De debutante op een grandslamtoernooi verloor in de openingsronde met 1-2 van de Amerikaanse Amanda Anisimova. Het werd 2-6, 6-4 en 6-3. En dat terwijl de Drentse met 6-2 en 4-2 voor stond.
"Toen dacht ik 'oeh, het zit er toch wel in'. Ik ben ook maar een mens en toen begon de gedachten-molen toch wel te draaien. En daar haalde zij voordeel uit", reageert Hartono na afloop vanuit Melbourne.
"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een beetje nerveus werd en erover na begon te denken. Ik heb toch een stapje te ver vooruit gedacht en ik baal nu behoorlijk hard. Het is hartstikke jammer, maar ik weet nu wel van mezelf dat ik me in die positie kan brengen. Hopelijk leer ik ervan en kan ik me op dat vlak verbeteren."

'Ik mag blij zijn'

Hartono, die afgelopen week drie kwalificatiewedstrijden wist te winnen, had lange tijd het beste van het spel. Maar de nummer 191 van de wereld kon haar niveau niet vasthouden en zag de jonge en onstuimige Amerikaanse steeds beter in de wedstrijd komen. De 20-jarige Anisimova, de nummer zestig van de wereldranglijst, maakte het na een uur en 44 minuten af op haar eerste wedstrijdpunt, door een fout van Hartono.
"Ik speelde vrij en had niks te verliezen, maar zij begon ook steeds beter te spelen. Ze heeft best vroeg in het seizoen al best veel succes gehad, dus ik denk ook dat ik blij met mijn prestatie mag zijn", analyseert Hartono.

Ommekeer

Een belangrijk moment in de wedstrijd was de 4-3-voorsprong voor Hartono in de tweede set. De Nederlandse had de hoek na een hoge bal van haar tegenstandster voor het uitkiezen, maar ze raakte de bal volledig verkeerd. In plaats van deuce werd het 4-4, waarna de wat aangeslagen Hartono ook de laatste twee games van de set verloor.
In de beslissende set kwam Hartono na breaks over en weer nog met 2-1 voor, maar nadat ze die voorsprong had weggegeven, daalde haar niveau. Met onbevangen tennis probeerde ze nog terug in het duel te komen, maar Anisimova serveerde het duel overtuigend uit.
Het is geen schande voor Hartono om van de Amerikaanse te verliezen. Anisimova stond in 2019 nog op de 21e plek van de wereldranglijst. Dat jaar haalde ze de halve finales op Roland Garros en de vierde ronde op de Australian Open. In aanloop naar de Australian Open van dit jaar won zij ruim een week geleden al een voorbereidingstoernooi in Melbourne.

Beste tennisster van alle universiteiten in VS

Hartono maakte pas vorig jaar haar debuut op een WTA-toernooi in Luxemburg. Als studente van de Universiteit van Mississippi werd ze in 2018 de allerbeste tennisster van alle Amerikaanse universiteiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl