Hartono door deelname Australian Open naar recordplek op wereldranglijst

Arianne Hartono
Arianne Hartono maakte haar debuut op de Australian Open © Rob Prange/AFP7 via ZUMA Press Wire
TENNIS - Arianne Hartono is door haar deelname aan de Australian Open naar haar hoogste positie ooit geklommen op de wereldranglijst. De 25-jarige tennisster uit Meppel staat nu op de 169ste plaats op de wereldranglijst, die vandaag een update heeft gekregen.
Hartono maakte haar debuut op een Grand Slam. Ze wist zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi nadat ze drie kwalificatiewedstrijden wist te winnen. Het was tevens voor het eerst dat Hartono meedeed aan een kwalificatietoernooi voor een Grand Slam.
Voorafgaande aan het kwalificatietoernooi stond de 25-jarige nog op de 191ste plaats op de wereldranglijst. Door de drie winstpartijen in de kwalificatieronde steeg ze al twee plaatsen op de lijst van de WTA, de overkoepelende organisatie voor professionele tennisspeelsters. Na afloop van de Australian Open kwam de WTA met een nieuwe ranking. Daarin staat Hartono dus op de 169ste plaats. Haar hoogste ranking daarvoor was de 187ste positie, waar ze rond de jaarwisseling op stond.

Ranglijst bepaald

De wereldranglijst wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de afgelopen 52 weken, een jaar. Hoe hoger een toernooi staat aangeschreven, hoe meer punten er zijn te verdienen. Voor de winnaar van een Grand Slam, zoals de Australian Open, ligt 2000 punten. Hartono verloor de eerste ronde, maar dat levert alsnog 10 punten op. Voor het winnen van de drie kwalificatieronden heeft ze 92 punten gekregen.
Op de wereldranglijst heeft Hartono nu 394 punten. Ze is daarmee de derde Nederlandse op de lijst. Arantxa Rus staat het hoogste, op de 64ste plaats. Lesley Kerkhove staat op de 142ste positie.

Flink gestegen

Hartono steeg vorig jaar hard op de wereldranglijst. Ze begon 2021 als de nummer 400 van de wereld, maar sloot vorig jaar af op de 202ste plaats. Dat komt mede door haar eerste WTA-toernooi die ze wist te winnen, een toernooi op het hoogste niveau.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl