NK wielrennen vanuit Westerbork vervroegd in verband met TT

Timo Roosen werd vorig jaar Nederlands kampioen op de VAM-berg
Timo Roosen werd vorig jaar Nederlands kampioen op de VAM-berg © ANP / Vincent Jannink
WIELRENNEN - Niet op zondag 26 juni, maar op vrijdag 24 juni wordt de profwedstrijd van de mannen bij het NK wielrennen verreden. De koers start vanuit Westerbork. De verschuiving heeft alles te maken met de 91e editie van de TT die op zondag is.
Het is voor het derde jaar op rij dat Drenthe gastheer is van het NK wielrennen. Maar bij de twee voorgaande edities ontliep het kampioenschap de TT. In 2020 werd het NK in verband met corona uitgesteld tot eind augustus. Vorig jaar werd de strijd om het rood-wit-blauw al een week voor de TT verreden. Dat had toen alles te maken met de vervroegde Tourstart in verband met de Olympische Spelen van vorig jaar.

Oorspronkelijke plan

In verband met de corona-pandemie werden de afgelopen twee edities van het Nederlands kampioenschap wielrennen op een afgesloten terrein verreden. Het is nu de bedoeling dat het oorspronkelijke plan van 2020 weer uit de kast wordt gehaald. Dat betekent dat de prof-wedstrijd van zowel de mannen als de vrouwen zal starten vanuit Westerbork.
Twee grote sportevenementen op één dag in dezelfde regio, dat leek de betrokken partijen geen goed idee. En daarom zal het NK voor profs-mannen dus op vrijdag 24 juni plaatsvinden. De datum voor de TT lag internationaal vast, bij het NK was er ruimte om te schuiven. Een voordeel voor de profs die deelnemen aan de Tour de France, is dat er nu een week zit tussen de beide evenementen.
De beloften- en profs-mannen rijden op één wedstrijddag. Op zaterdag 25 juni is het Ladies Day op en rond de Col du VAM, buiten de profs-vrouwen rijden dan ook de junior-vrouwen en nieuweling-meisjes hun kampioenschap. Op de afsluitende zondag is het de beurt aan de elite-zonder-contract bij de mannen en vrouwen.

Verschillen

Alle categorieën rijden een lokale ronde van 14,1 kilometer. De omloop verschilt behoorlijk van het NK-parcours in 2020 en 2021. De profs bij zowel de mannen als vrouwen starten vanuit Westerbork en kennen een aanlooplus door Drenthe. De overige wedstrijden beginnen onderaan de Col du VAM. De afstanden zijn vergelijkbaar met 2021.
De junioren rijden deze keer op een andere datum en op een andere locatie. De datum van de nationale titelstrijd valt namelijk samen met die van de internationale driedaagse Acht van Bladel voor junioren. Omdat deze wedstrijd op de UCI-kalender staat, kan er niet met deze wedstrijd worden geschoven. Het NK voor junioren vindt nu een week later plaats op 2 juli in Enter.
(Programma NK wielrennen na de video)
NK wielrennen vanuit Westerbork vervroegd in verband met TT
Conceptprogramma van het NK Wielrennen 2022:
Vrijdag 24 juni:
9.30 uur Nieuwelingen-Jongens 67 km
12.15 uur Profs-mannen 193 km (start in Westerbork)
17.15 uur Beloften-Mannen 126 km
Zaterdag 25 juni:
9.30 uur Nieuwelingen-Meisjes 53 km
11.30 uur Junior-vrouwen: 70 km
14.40 Profs-Vrouwen 123 km (start in Westerbork)
Zondag 26 juni:
10.00 uur Elite-zonder-contract (v) 112 km
13.20 uur Elite-zonder-contract (m) 126 km

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl