Kroatische doelman Tot op zijn plek bij Hurry-Up

Boris Tot Hurry-Up
Tot in het paarse keeperstenue van Hurry-Up © RTV Drenthe/Stijn Steenhuis
HANDBAL - Hij droomt van de Bundesliga, maar de aankomende anderhalf jaar staat doelman Boris Tot (24) met evenveel plezier onder de lat bij Hurry-Up. In zijn derde seizoen in Zwartemeer voelt de Kroaat zich op zijn plek.
Na sterke beurten in de BENE-League besloot Hurry-Up al voor de winter om tafel te gaan met Tot. Resultaat? Contractverlenging voor de goalie uit Kroatië. "Ik heb zelfverzekerdheid gekregen en bewezen dat dit mijn plek is", vertelt Tot.

Tien kilo zwaarder

In 2019 kwam hij over uit Oostenrijk. "Tien kilo zwaarder", geeft Tot toe. Trainer/coach Joop Fiege stond toen ook al voor de groep. "In Oostenrijk deed hij handbal erbij. Nu leeft hij voor de sport."
Lichter en fitter heeft Tot - de Portugees David Ferreira is de andere doelman van de hoofdmacht - een basisplaats bij Hurry-Up te pakken. "Ik ben hier gekomen toen ik 21 was. Toen moest ik mezelf in Nederland en België bewijzen", zegt hij over de eerste twee seizoenen. Toen gaf Fiege nog de voorkeur aan Sven Hemmes.

Natuurtalent

"Vooral positioneel is hij heel sterk geworden", legt de hoofdtrainer van de Zwartemeerders uit. In oktober werd de Kroaat verkozen tot Speler van de Maand van de BENE-League. "In de één-tegen-éénsituatie is hij buitengewoon. Hij is een natuurtalent. Van afstand moet Boris zich verbeteren."
Artikel gaat verder onder de video
Kroatische doelman Tot op zijn plek bij Hurry-Up
Niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten wil het vlotten voor Tot. Veertig uur in de week werkt hij voor een sponsor van Hurry-Up. "Helpen in de productie met producten van hout. Het is niet fysiek zwaar, maar we moeten er net als iedereen zijn", zegt Tot daarover. Op woensdagavond geeft hij bij SVBO uit Barger-Oosterveld keeperstraining. "Dat is mijn leuke werk."

Mensen ontmoeten

"Ik houd ervan mijn kennis van het keepersvak te delen, want tijdens het begin van mijn carrière heb ik op dat gebied niet zoveel hulp gehad. Ik houd ervan om te helpen", glundert Tot als hij bezig is met de jonge doelvrouwen van de tweededivisionist. "De dagen van de week ben ik al kwijt. Het is een druk, maar ook leuk bestaan."
De sprong in het diepe ("Ik wilde in Oostenrijk verlengen, maar toen kwam de kans om op het hoogste niveau te spelen") heeft Tot sterker gemaakt. "Het was best moeilijk het eerste jaar. Tot je nieuwe mensen ontmoet en het jezelf naar de zin maakt. Om erachter te komen hoe het er in andere landen aan toe gaat. Nu voelt het als thuis hier."

Duitsland?

Niet naar LIONS, maar bijtekenen in Zwartemeer. "Ja, natuurlijk ben ik daar blij mee. Een goede middenopbouwer, cirkelloper en keeper. Daar moet je mee beginnen", vertelt Fiege. Tot besluit: "Ik wil mezelf verbeteren en hier de beste zijn en dan, misschien, op een dag is het mijn tijd om ergens anders heen te gaan. Misschien in Duitsland. Maar voor nu zit ik goed hier."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl