De pareltjes van Jutta Leerdam zijn afkomstig van Drentse fotografe

Anouk Boosntra en Jutta Leerdam
Anouk Boonstra (links) samen met Jutta Leerdam © Anouk Boonstra
SCHAATSEN - In Nijeveen werd vandaag met samengeknepen billen gekeken naar de Olympische 1000 meter op de schaats. Anouk Boonstra, vriendin van Jutta Leerdam, draagt met fraaie plaatjes bij aan de enorme populariteit van de topschaatser.
De meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden Ireen Wüst heeft er momenteel 126.000. Bij Irene Schouten, tweevoudig goudenmedaillewinnaar, staat de teller inmiddels op 168.000. En Jutta Leerdam, zilver op het podium op de 1000 meter? Zij heeft maar liefst 2,3 miljoen volgers op Instagram.

Privé-plaatjes

De populariteit van de schaatser op sociale media groeit als kool. Kiekjes van de Leerdam gaan dus de hele wereld over, en sommige daarvan worden geschoten door Anouk Boonstra uit Nijeveen. Al jaren zijn Boonstra en Leerdam vriendinnen en werken ze samen aan fraaie privé-plaatjes van de wereldkampioene op de 1000 meter in 2020.
Een gezamenlijke kennis legde het eerste contact tussen hen. "We gingen uiteten om elkaar beter te leren kennen en het klikte meteen", zegt de 27-jarige Boonstra over de ontmoeting met Leerdam (23). "Ik ben ondernemer, zij is topsporter. Onze overeenkomst is dat we beide hard aan onze doelen werken. Daarnaast was het gewoon heel gezellig."

'Sport gaat voor alles'

Tal van shoots heeft Boonstra inmiddels met Leerdam achter de rug. "Zij is enorm fotogeniek en weet precies wat ze moet doen. Hetzelfde geldt voor mij, waardoor we steeds heel snel klaar en niet uren aan het fotograferen zijn. Door de band die we hebben gaat alles heel ongedwongen en makkelijk. Ik zie het ook niet als werk, maar als iets gezelligs doen met een vriendin. Ik doe mijn ding, zij doet haar ding, en zo ontstaat er een echte en pure foto."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Jutta Leerdam
Een van de foto's van Jutta Leerdam, gemaakt door Anouk Boonstra. © Anouk Boonstra
De fotografe, gespecialiseerd in portretten en mode, vindt het belangrijk dat een model zich op zijn gemak voelt bij haar. En dat is het geval bij Leerdam. "Doordat we al zo lang samenwerken, weten we wat we van elkaar kunnen verwachten. Dat maakt dat ze zich voor de lens sneller durft te geven."
"Veel mensen denken dat het haar alleen maar om de mooie plaatjes gaat, alleen maar om Instagram. Maar dat is niet zo", vervolgt Boonstra. "Sport gaat voor alles. Een leuke foto, dat kan, maar alleen als er tijd voor is. Dat maakt dat ik alleen nog maar meer respect voor haar heb."

Altijd een eyeliner

Inmiddels staat de teller op Instagram op 2,3 miljoen volgers en blijft dat aantal maar groeien. Boonstra weigert om de credits ervoor op te eisen. "Jutta zorgt zelf voor haar populariteit. Hoe ze dat doet? Op Instagram helpt het als jouw beelden professioneel zijn."
"Het kan er ook mee te maken hebben dat ze internationaal heel groot is. Ze heeft lange blonde haren, een unieke uitstraling en altijd eyeliner op. Wellicht zijn de mensen erdoor gefascineerd dat ze met make-up op sport. In het schaatsen ben je dan vernieuwend."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Jutta Leerdam
Een van de foto's van Jutta Leerdam, gemaakt door Anouk Boonstra. © Anouk Boonstra
Tot ze Leerdam leerde kennen had Boonstra totaal geen binding met schaatsen en was ze nog nooit in ijsstadion Thialf in Heerenveen geweest. Inmiddels heeft ze al veel wedstrijden gezien. Vandaag zat ze met klamme handjes voor de televisie in Nijeveen, in de hoop dat Leerdam naar het goud schaatst.
In onderstaande reportage zie je hoe Boonstra reageerde op de race van Leerdam:
De pareltjes van Jutta Leerdam zijn afkomstig van Drentse fotografe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl