Zó vliegt Britt Weerman over 1 meter 92: 'Wel een beetje onwerkelijk'

Zo vliegt Britt Weerman over 1 meter 92
Zo vliegt Britt Weerman over 1 meter 92 © ANP OLAF KRAAK
ATLETIEK - Hoogspringster Britt Weerman (18) uit Assen schuift haar trainingselastiek naar 1 meter 92 en kijkt ernaar. "Wel een beetje onwerkelijk inderdaad", reageert ze. Maar toch wist ze er vorig weekend, bij het Freudenberg Hochsprung Gala 2022 in het Duitse Weinheim, overheen te vliegen.
"Het is op zich wel bijzonder. Want het is de tweede hoogte die een Nederlandse vrouw indoor ooit gesprongen heeft", vertelt Weerman. "Ik had wel verwacht dat ik ergens dit seizoen een persoonlijk record zou gaan springen. Maar dat ik al direct aan het begin van het seizoen 1.92 zou springen had ik niet gedacht."

Reactief en veel lichaamscontrole

"Ze kan op momenten dat het erom gaat boven zichzelf uitsteken. Dat is iets dat ze wel van nature heeft", verklaart RTC-Noord trainer Sybout Wijma. "Daarnaast is ze van nature ontzettend reactief. Dat betekent dat haar voeten heel makkelijk bewegen op de grond en heel veel energie teruggeven. Dat zie je in haar aanloop en de afzet en ook als ze aan het sprinten is. Dus dat is een heel sterk punt. En door haar turnverleden heeft ze ook heel veel lichaamscontrole en coördinatie meegekregen die bij het hol trekken van de rug - bij de passage van de lat - heel belangrijk zijn."
(Tekst gaat verder na de video)
Zo vliegt Britt Weerman over 1 meter 92

Veelbelovend turnster

Tot haar twaalfde was Weerman een veelbelovend turnster. Maar een zware elleboogblessure gooide roet in het eten. Ze koos voor atletiek en won verschillende nationale medailles op de honderd meter horden. Maar bij het hoogspringen stak ze er al snel met kop en schouders bovenuit.

Internationale limieten

Met 1 meter 92 is ze nog maar één centimeter verwijderd van het Nederlands indoor-record bij de senioren en twee centimeter van het outdoor-record. Beide prestaties werden geleverd door Nadine Broersen. Ook zit ze heel dicht bij de internationale limieten. "Voor het EK voor senioren moet ze 1 meter 95 springen en voor het WK 1 meter 96. Ze zit dus nog maar een klein stukje van de internationale toernooien af en dat is écht wel bijzonder", stelt Wijma.

Verbeterpunten

Je vraagt je af waar nog rek zit. Maar toch zijn er voor de toekomst nog genoeg verbeterpunten, vindt haar trainer. "Haar timing van het hol trekken van haar rug kan soms nog wat beter", analyseert Wijma. En ook in de aanloop zit nog rek. "Ik moet in de toekomst nog wat meer snelheid maken. Dat zou kunnen door m'n aanloop te verlengen", besluit Weerman.

NK senioren

Het Nederlands kampioenschap voor junioren laat ze dit weekend schieten. Wel is ze volgend weekend te zien bij het Nederlands kampioenschap voor senioren in Apeldoorn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl