Wat kunnen deze tieners van RW Racing in de Moto2?

Wat kunnen deze tieners van RW Racing in de Moto2?
vlnr Jarno Janssen, Zonta van den Goorbergh, Barry Baltus, Roelof Waninge © RTV Drenthe/Karin Mulder
MOTORSPORT - De één is zeventien, de ander net zestien. Toch zullen Barry Baltus (17) en Zonta van den Goorbergh (16) komend seizoen de eer hoog moeten houden in de Moto2-klasse voor het raceteam van Roelof Waninge uit Dwingeloo.
Van den Goorbergh reed vorig seizoen nog het WK in de moto3-klasse voor junioren. Dit jaar start hij tussen de grote mannen in de Moto2 en dus slaat hij de Moto3-klasse over.
"Ja, dat was in het begin natuurlijk wel even wennen", reageert de jonge Brabander. "De banden zijn helemaal anders dan dat ik gewend ben en ook de power en het gewicht zijn enorm. En dat zijn natuurlijk de drie belangrijkste dingen die anders zijn dan op de motoren waarop ik tot nu toe heb gereden."

Van NTS naar Kalex

De mannen rijden niet langer op een NTS-machine, zoals de afgelopen vier jaar, maar op een Kalex. Een vertrouwd merk, waar negentig procent van het startveld in de moto2-klasse op rijdt. "De coureurs hoeven zich nu geen zorgen meer te maken of het aan de machine ligt. Ze kunnen zich volledig concentreren op hun ontwikkeling als coureur", reageert teammanager Jarno Janssen van het RW Racing Moto GP team.

Meer spiermassa

Om de machine onder controle te krijgen, kweekte Van den Goorbergh afgelopen winter vier kilo spiermassa extra. "Ik heb afgelopen winter heel hard getraind. We zijn een paar keer naar Spanje gegaan om met de motor te trainen. En thuis heb ik vooral krachttraining gedaan en gefietst om fysiek zo sterk mogelijk aan het seizoen te beginnen."

Janssen en Van den Goorbergh herenigd

Gezien het verleden heeft het team een bijzondere samenstelling. Vader Jurgen van den Goorbergh reed rond de eeuwwisseling namelijk nog in hetzelfde team als teammanager Jarno Janssen. Komend seizoen zal Van den Goorbergh senior, die de hele opleiding voor zijn zoon verzorgde, een officiële rol binnen het team krijgen.
"Hij kan Zonta helpen om zich optimaal voor te bereiden richting de races", licht Janssen toe. "Ik ben blij dat we daar gebruik - en misschien wel een beetje misbruik - van kunnen maken."
Van den Goorbergh senior vult aan: "Ik overleg alles met de chef-monteur en hij koppelt alles terug naar mij. En ik ben er puur verantwoordelijk voor dat Zonta op tijd klaar zit in de pitbox, dat hij er goed bijstaat en op de baan observeer ik hem goed en hou ik zijn rijlijnen in de gaten. Ik kijk wat er nog te verbeteren valt, maar de beslissingen worden altijd door de chef-monteur genomen."

Verwachtingen?

De verwachtingen rondom de tieners worden nog wat getemperd. Van Baltus worden in zijn tweede seizoen bij RW Racing voorzichtig wat WK-punten verwacht. Die krijg je bij een top 15-notering. Voor Van den Goorbergh wordt het echt een leerjaar. Hij moet vooral progressie laten zien.
(Artikel gaat verder na de video)
Wat kunnen deze tieners van RW Racing in de Moto2?

TV-rechten naar Ziggo Sport

De teampresentatie van het RW Racing GP-team was in de studio van Ziggo Sport op het Mediapark in Hilversum. En dat is geen toeval, want Ziggo heeft de live-tv-rechten overgenomen van Eurosport. Zij gaan komend seizoen alle trainingen en wedstrijden rechtstreeks uitzenden.

Peter Bom blijft

Wat betreft de commentatoren komen we in de MotoGP-klasse wat oude bekenden tegen. Want net als de afgelopen jaren schuift Assenaar Peter Bom weer aan bij Frank Weeink. Bij wedstrijden buiten Europa zal Bom plaatsmaken voor Barry Veneman.
"Ziggo heeft me best lang laten hangen", lacht Bom. "Ze hebben heel lang de tijd genomen om te kijken wie ze waar wilden plaatsen, dus ze waren wel écht laat bij mij."

F1-kijkers overhalen

Samen met z'n collega's krijgt Bom de zware taak om de vaste F1-kijkers over te halen ook naar de MotoGP te gaan kijken. "Ik denk dat de vaste F1-kijker juist verwend gaat worden met de MotoGP, want er zijn veel meer inhaalacties. Je ziet ook veel meer persoonlijke expressie en je ziet ook het lichaam meer bewegen. Een stuk van onze nieuwe uitdaging is: nieuwe kijkers aantrekken. En dat doe je door uit te leggen waarom het zo gaaf is."
De eerste Grand Prix van het seizoen is volgende week zondag in Qatar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl