Meerkampster Sarah van Beilen gaat in Zweden op zoek naar 'nieuwe prikkel'

Meerkampster Sarah van Beilen gaat in Zweden op zoek naar 'nieuwe prikkel'
Meerkampster Sarah van Beilen gaat in Zweden op zoek naar 'nieuwe prikkel' © Thomas Windestam
ATLETIEK - Meerkampster Sarah van Beilen uit Emmen is pas 19 jaar. Toch voelt ze zich 'oud' in de topsport en daarom vertrekt ze volgend weekend naar Zweden. In eerste instantie voor anderhalf jaar. Ze hoopt daar door 'een nieuwe prikkel' verder te groeien als meerkampster.
"Voor mij betekent het vooral een stukje vrijheid en een nieuwe frisse blik op topsport", reageert Van Beilen. "Ik zit nu voor mijn gevoel al zo lang in de topsport. Ik ben jong begonnen dus ik voel me al best 'oud' in de topsport", lacht de atlete uit Emmen.

'Andere prikkel nodig'

Van Beilen werd in 2020 Nederlands kampioen op de meerkamp bij de junioren. Ook plaatste ze zich voor het EK onder twintig jaar. Vorig jaar won ze zilver bij het junioren-NK. Ook heeft Van Beilen verschillende nationale medailles op losse onderdelen gewonnen. Ook bij de senioren inmiddels. Want vooral het hoogspringen en de horden gaan goed.
"Ik heb voor mezelf een andere prikkel nodig om m'n mindset voor topsport weer goed te krijgen", analyseert Van Beilen.

Stockholm

De Emmense komt straks in het zuiden van Stockholm terecht. Daar gaat ze trainen onder Dejan Mircovic. Hij nodigde haar zelf uit voor dit avontuur.
"Ik heb daar vorig jaar een meerkamp gedaan. En toen ervoer ik daar een hele fijne sfeer: iedereen hielp me. Ondanks dat ik nieuw was, voelde het alsof ik daar al jaren was. En dat vond ik echt heel fijn."
(Artikel gaat verder na de video)
Meerkampster Sarah van Beilen gaat in Zweden op zoek naar 'nieuwe prikkel'

Techniek

Daarnaast kan Van Beilen op technisch gebied nog heel wat stappen maken. "Daar in Zweden werpen die meiden bij het kogelstoten allemaal drie meter verder dan ik. Verder denk ik niet dat ik per se harder hoef te gaan trainen. Maar het is wel belangrijk dat ik me daar fijn voel. Als dat het geval is, kom ik er wel."

Eigenzinnig

Al vanaf haar dertiende reisde de eigenzinnige Van Beilen iedere dag met de trein van Emmen naar Zwolle om haar sport zo optimaal mogelijk te kunnen combineren met haar studie.
"Al vanaf dat ik een klein meisje was, waren de Olympische Spelen mijn doel. Hoe ik er kom maakt niet uit, als ik er maar kom. Dus ik ben altijd mijn eigen weg gegaan. Ik ging van trainer naar trainer. Van Emmen naar Zwolle, nu zit ik in Heerenveen en straks ga ik naar Zweden om daar weer een volgende stap te maken."

NK Apeldoorn

Komend weekend moet Van Beilen eerst nog aan de bak bij het Nederlands kampioenschap voor senioren in Apeldoorn. Daar zal ze van start gaan op de honderd meter horden en bij het hoogspringen. Volgende week zaterdag vertrekt ze naar Zweden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl