Kjell Scherpen na uiterst turbulente jaren: 'Ik blijf nuchter'

Kjell Scherpen na uiterst turbulente jaren: Ik blijf nuchter
Kjell Scherpen na uiterst turbulente jaren: Ik blijf nuchter © RTV Drenthe/Karin Mulder
VOETBAL - Doelman Kjell Scherpen wil in beeld blijven bij Jong Oranje. Daarom verhuisde hij afgelopen winter van Engeland naar België.
In drie jaar tijd verhuisde keeper Kjell Scherpen (22) uit Emmen maar liefst drie keer. Na het debuutseizoen van FC Emmen in de eredivisie maakte hij een megatransfer naar Ajax. Na twee seizoenen verkaste hij van Amsterdam naar Premier League-club Brighton & Hove Albion. Maar om aan meer speelminuten te komen, wordt hij nu verhuurd aan het Belgische KV Oostende.
"We kwamen bij Brighton op een punt dat we ons afvroegen: gaan we zo verder?", reageert Scherpen op zijn overstap naar België. "Ga ik me gewoon verder ontwikkelen, trainen en af en toe wat wedstrijden in de onder 23 spelen, of kies ik voor een club waar ik regelmatig zou kunnen spelen? En nu zijn we hier."

Halsoverkop naar België

In het laatste uur van de transferwindow kwam de deal tussen Brighton en Oostende rond en moest Scherpen halsoverkop richting België. "We hebben de auto volgegooid, honden mee, vriendin mee en om kwart voor twaalf was alles rond", lacht Scherpen.
Hij speelde meteen de eerste wedstrijd, maar stond daarna ook nog twee keer langs de kant. "Het ging om een inhaalwedstrijd en daarvoor bleek ik - na m'n wintertransfer - niet speelgerechtigd. En omdat m'n vervanger in die wedstrijd de nul hield, mocht ik de volgende wedstrijd ook niet spelen."

Jong Oranje

De tijdelijke transfer naar België heeft ook alles te maken met zijn ambities bij Jong Oranje. "Ik wil in de picture blijven. Dat is een mooi podium om mezelf te laten zien. Ook aan Nederland, waar ze me misschien soms vergeten zijn. En ook richting het EK van volgende zomer. Het is ook belangrijk voor mezelf om te weten dat ik in die leeftijd nog tot de top van Nederland behoor."

Keeperstrainer

Bij KV Oostende heeft Scherpen te maken met de Duitse keeperstrainer Eberhard Trautner (55). Hij stond zelf tientallen jaren onder de lat bij VfB Stuttgart. Eerst als jeugdkeeper, later speelde hij 31 wedstrijden in de hoofdmacht en vervolgens werd hij keeperstrainer. Voordat hij naar Oostende kwam was hij ook nog actief als trainer bij Leipzig.
"Ik was positief verrast bij de de eerste training", vertelt Trautner. De Drentse keeper meet twee meter en zes centimeter maar is geen iele slungel. "De meeste lange keepers zijn niet zo wendbaar. Maar hij beweegt heel goed. Met zijn lengte kan hij ook de spelsituaties makkelijk overzien, dat is een voordeel."
Wel vindt Trautner dat het vuur soms nog ontbreekt bij Scherpen. "Hij moet op zoek naar de 'tijger' in zichzelf. Hij moet wat agressiever worden en de wereld laten zien dat hij een topkeeper kan worden."
Scherpen kijkt daar anders naar. "Ik ben nuchter. Ik denk niet dat je een karakter van iemand zomaar kunt veranderen", reageert hij gelaten. "Ik blijf mezelf en dan zal die tijger er vanzelf wel een keer uitkomen."
Kjell Scherpen na turbulente jaren: Ik blijf nuchter

Vriendin Anna: Eén groot avontuur

Het zijn niet alleen voor Scherpen turbulente jaren. Ook zeker voor zijn vriendin Anna Schuler, die ook uit Emmen komt. "Het is één groot avontuur", reageert Schuler. "Het bevalt allemaal heel erg goed. We zijn happy samen en dan is de plek waar je woont bijzaak, zeg ik altijd."
"Ik vind het bijzonder dat ze met me meereist", zegt Scherpen. "Ik denk dat het door de meeste mensen onderschat wordt. Iedereen denkt: ze heeft het wel goed en heeft een makkelijk leven. Maar het is niet altijd makkelijk. Maar ze doet het heel erg goed. En overal waar we komen hebben we het goed, dus daar ben ik wel heel blij mee."

Overlijden broer Jorg

Het stel leerde elkaar in 2019 kennen. Het is het jaar dat ook de broer van Kjell, Jorg, plotseling overlijdt. En ook het jaar van de verrassende transfer naar Ajax.
"Ja wij leerden elkaar meteen goed kennen", herinnert Scherpen zich. "In de zomer gingen we al richting Amsterdam. En ik denk dat het voor de familie misschien nog wel moeilijker was dan voor mij. Zij 'verloren' naast Jorg ook mij een beetje, hoewel ik natuurlijk op twee uur afstand van hen zat", blikt hij terug. "Ik denk dat ik dat allemaal goed verwerkt heb. We zijn een hele hechte familie en we zien elkaar wanneer het kan en we steunen elkaar waar nodig."
Anna Schuler en Kjell Scherpen: We hebben het overal goed samen
Anna Schuler en Kjell Scherpen: We hebben het overal goed samen © RTV Drenthe/Karin Mulder

'Ik heb gekozen voor de liefde'

Zelf zette vriendin Anna haar ambities voorlopig in de ijskast. "Ik droomde ooit van de politieschool, maar dat heb ik al snel uit 'n hoofd moeten zetten. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de liefde. En tuurlijk is dat even balen maar je gaat gewoon mee in het leven dat je aan het opbouwen bent. Dus eigenlijk denk je er ook niet zo heel veel meer over na."

Nog maar vijf wedstrijden

Op 10 april is Scherpen al klaar in Oostende. Nog maar vijf wedstrijden te gaan. Daarna gaat hij met zijn vriendin terug naar Engeland en zal hij nog tot eind mei door moeten trainen. Dan volgt nog een interlandperiode met Jong Oranje.
Zondag moet KV Oostende op bezoek bij de nummer vier van de Belgische Pro League: Anderlecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl