Thijs Oosting: 'Toen ik uit narcose kwam, was Fred Grim ontslagen'

Thijs Oosting: 'Toen ik uit narcose kwam, was Fred Grim ontslagen'
Thijs Oosting: 'Toen ik uit narcose kwam, was Fred Grim ontslagen' © RTV Drenthe/Karin Mulder
VOETBAL - Het zit Thijs Oosting (21) de laatste weken niet bepaald mee bij z'n nieuwe club Willem II. De Emmenaar zag trainer Fred Grim vertrekken, die hem naar de club haalde. Daarnaast zijn er ook grote degradatiezorgen in Tilburg. Maar het allerergste is dat Oosting tijdens een training de kruisband van z'n rechterknie afscheurde.
"Ik heb gelukkig weinig blessures gehad in m'n leven", reageert Oosting. "Ik heb altijd hele seizoenen gespeeld: wedstrijd na wedstrijd. En nu heb ik ineens iets dat best wel erg is en dat kwam redelijk uit het niets. Dus dat is voor mij wel extra zuur."

'Ik hoorde een krak'

En het begon allemaal nog zo mooi voor de 21-jarige Drent. Bij z'n debuut-wedstrijd in Tilburg scoorde Oosting meteen twee keer. Uitgerekend tegen RKC, de club waar z'n vader Joseph trainer is. Maar nog geen drie weken later sloeg het noodlot toe. Op een training maakte hij een ongelukkige misstap en scheurde daarbij de kruisband van z'n rechterknie af. Hierdoor is hij zeker tot de herfst uit de roulatie.
"Ik voelde een knak en ik hoorde een krak en ik wist meteen genoeg", herinnert Oosting zich. "Thijs is nu drie weken geleden geopereerd", gaat fysiotherapeut Charlon Pattikawa verder. "Hij is minimaal voor zes weken gebonden aan krukken. Maar het gaat de goede kant op. Hij heeft vorige week controle gehad en zij waren tevreden."
"Vorige week zijn de hechtingen eruit gehaald", vertelt Oosting. "De wonden zijn goed aan het helen en ik krijg weer een beetje de vorm van m'n knie terug. En daardoor krijg ik ook het idee dat het echt de goede kant op gaat."

Lang uit de roulatie

Maar al met al wordt het sowieso een langdurige geschiedenis. "Uiteindelijk is het ons streven om hem rond zeven maanden hopelijk weer richting het Zuiden te kunnen sturen", zegt Pattikawa. En dat betekent dat Oosting rond oktober pas weer z'n eerste voorzichtige stapjes op het trainingsveld zou kunnen zetten.
"Ik heb er geen haast mee. Ik wil natuurlijk wel zo snel mogelijk weer voetballen. Maar ik weet ook, door ervaringen binnen onze familie, dat als je te snel gaat dat je dan ook weer heel makkelijk terug kunt vallen", weet Oosting.
Want knieproblemen zijn de familie Oosting niet vreemd. Buiten vader Joseph hadden ook de ooms van Thijs te kampen met knie-letsel. "Ik wil het niet als familiekwaal zien. Want dan blijf je erin hangen en dan denk je: ik kan er niks aan doen. Maar laat ik het zo zeggen. Het komt wel veel voor in onze familie."
Thijs Oosting: Van de hemel in de hel bij Willem II

Afscheid AZ

Oosting revalideert in Amsterdam, dicht bij z'n huis in Zaandam. Hij kocht het twee jaar geleden toen hij nog furore maakte bij AZ. Op z'n zestiende tekende hij daar z'n eerste contract. Maar bij gebrek aan speelminuten op het hoogste niveau werd hij een deel van vorig seizoen al verhuurd aan RKC. En na opnieuw een kort verblijf in Alkmaar werd de 21-jarige Drent definitief verkocht aan Willem II. Hij tekende een contract voor maar liefst vier-en-een-half jaar. Na zes jaar nam hij daarmee definitief afscheid van AZ.
"Ik ken iedereen daar. Ik liep door het gebouw alsof het mijn tweede huis was. Maar op een gegeven moment houdt het op als je geen toekomst meer hebt. Voor mijn gevoel had ik dat daar niet meer. Daarom was het voor mij wel makkelijker om de keuze te maken."

'Flink van gebaald'

Toch doet het afscheid van de club uit Alkmaar hem zeer. Echt een eerlijke kans om zich op het hoogste niveau te laten zien heeft hij, voor zijn gevoel, niet gehad.
"Ik heb het bij RKC voor mijn gevoel als aanvallende middenvelder goed gedaan. Ook qua statistieken. Toen kwam ik terug bij AZ en toen werd ik links-back gezet. Ik heb toen gezegd dat ik het best wilde proberen. Maar ik heb ook gezegd: dit is niet mijn positie en ik wil ook graag voorin spelen. En op de trainingen heb ik die kans niet echt gekregen. Ik snap dat het om het grotere plaatje gaat, maar daar heb ik niet veel aan. Dat is best zuur en daar heb ik ook flink van gebaald. Want ik was het liefst bij AZ geslaagd en dat heb ik nog steeds."

Ontslag trainer Fred Grim

Oosting maakte vorig seizoen, in z'n huurperiode bij RKC, al kennis met trainer Fred Grim. Aan het einde van het seizoen vertrok de oefenmeester naar naar Willem II. Oosting volgde in de winterstop. En Grim speelde daar een belangrijke rol in. Des te vervelender dat de trainer nog geen drie weken geleden werd ontslagen.
"Dat is voor mij heel erg balen. Op de dag van de operatie werd ik wakker en toen kwam het officiële bericht naar buiten dat hij weg was. Hij was één van de redenen waarom ik ook naar deze club kwam. Maar ik hoop nu gewoon dat we erin blijven en, dat wanneer ik weer fit ben, ik weer mag spelen."

Degradatiezorgen

Willem II staat nu op de 15e plaats in de eredivisie en heeft dus serieuze degradatiezorgen. Directe concurrenten Fortuna Sittard en Sparta staan nu nog onder de ploeg uit Tilburg, maar hebben beiden nog wedstrijden tegoed. En Willem II heeft nog een lastig programma te gaan.
"Tegen lastige tegenstanders worden meer punten gepakt dan tegen directe concurrenten", constateert Oosting lachend. "En je moet altijd vertrouwen houden en dat heb ik", besluit de Emmenaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl