Rea wint voor 16e keer WK Superbikerace in Assen, Van der Mark tevreden met plek 13

Michael van der Mark
Michael van der Mark stuurde zijn BMW naar de 13e plaats in Assen © ANP / Marc Jans
MOTORSPORT - De grote man tijdens race 1 van de WK Superbikes op het TT Circuit Assen was zonder twijfel Jonathan Rea. De zesvoudig wereldkampioen boekte zijn 16e zege op Drentse bodem en greep door die overwinning ook nog eens de leiding in het algemeen klassement. Maar er was ook bewondering voor Michael van der Mark. De Rotterdammer werd met luid applaus onthaald in zijn pitbox. Anderhalve maand nadat hij een dubbele beenbreuk opliep finishte hij als dertiende.
"Ik ben al tevreden dat ik überhaupt dit weekend kan rijden", aldus Van der Mark direct na de race. "De dertiende plaats zegt me verder niet zoveel. Ik kijk tevreden terug op vandaag. Het was hard werken omdat ik door mijn ingepakte rechterbeen heel veel met mijn armen moet doen."
Het gevecht om de zege speelde zich ver voor Van der Mark af en ging tussen de Spanjaard Alvaro Bautista, de Turk Toprak Razgatlioglu en dus Jonathan Rea uit Noord-Ierland. Laatstgenoemde bleef in een spannende race de twee concurrenten net voor. Bautista finishte als tweede en Razgatlioglu werd op een seconde achterstand derde.

Tussenstand wereldkampioenschap

In het algemeen klassement neem Rea (Kawasaki) dus de leiding over van Bautista (Ducati). Met 79 punten heeft Rea twee punten meer dan zijn Spaanse opponent. Regerend wereldkampioen Razgatlioglu (Yamaha) staat derde met 55 punten. Van der Mark scoorde met zijn 13e plaats dus drie punten en met dat aantal bezet de enige Nederlandse coureur in de WK Superbikes de 20e plaats. Zijn nieuwe teamgenoot, Scott Redding, finishte vanmiddag als negende. De Brit staat met acht punten op plek 15.
Morgen staan voor de coureurs in de WK Superbikes twee races op het programma. De Superpole-race (een sprintrace) start om 11.00 uur en race 2 begint om 15.15 uur.