Wereldkampioene BMX Lieke van der Aa (12) verslaat nu al meiden van zestien

Wereldkampioene BMX Lieke van der Aa (12) verslaat nu al meiden van zestien
Wereldkampioene BMX Lieke van der Aa (12) bij haar volle prijzenkast © RTV Drenthe/Karin Mulder
BMX - Lieke van der Aa uit Klazienaveen is pas 12 jaar. Toch rijdt ze in Nederland haar wedstrijden al tussen meiden van 15 en 16 jaar. Ze is de regerend wereldkampioene in haar eigen leeftijdsklasse en dus staat er heel stoer W1 op haar stuurbord. Maar dat is soms meer een last dan een lust.
"Sommige mensen denken dan: die wint toch altijd. En als ik dan een keer niet win dan gaan ze heel raar doen", reageert Van der Aa.
Maar dat ze haar wedstrijden tussen de wat oudere meiden rijdt, is dus logisch. "Het is een beetje raar gezegd, maar ik ben best wel snel voor mijn leeftijd. En ik vind het uitdagend en gezellig", verklaart de MAVO/HAVO-scholiere van het Carmelcollege in Emmen.

Technisch onderlegd

Van der Aa traint bij het Regionaal Trainingscentrum Noord onder leiding van voormalig fietscrosser Frank Heijne. Buiten dat ze fysiek heel sterk is, is ze volgens haar coach voor haar leeftijd ook al heel technisch onderlegd.
"Wat haar kenmerkt is dat ze nu al veel op haar achterwiel rijdt en veel springt. Wat je vooral ziet op die leeftijd is dat de meiden met beide wielen op de grond blijven. Maar als je de techniek van het achterwiel goed onder de knie hebt, kun je over het algemeen meer snelheid maken. Lieke heeft zichzelf al aangeleerd om op jonge leeftijd die techniek onder de knie te krijgen en daarmee snelheid te genereren en daar heeft ze later heel veel profijt van", verklaart Heijne.
(Artikel gaat verder na de video)
Lieke van der Aa (12) verslaat nu al meiden van 16 op haar BMX

Bekers en truien

In Klazienaveen heeft ze in de loop der jaren al heel wat bekers en truien verzameld. Haar eerste bekertje won ze in de categorie voor meisjes van vier en vijf jaar. Inmiddels is ze ook al drievoudig Nederlands kampioene en toen ze negen was, won ze brons op het wereldkampioenschap in Azerbeidzjan. Een jaar later pakte ze de wereldtitel in het Belgische Zolder. Ze heeft geen broertjes en zusjes, waardoor haar ouders wat makkelijker met haar mee kunnen reizen. Ook voor hen is het een mooie hobby.
"Azerbeidzjan, Letland, Frankrijk, Duitsland, België", somt vader Jan op. "Het kost een heleboel vrije tijd. Wij vullen onze vakantiedagen ook in met de BMX-wedstrijden van Lieke. Dus normale vakantie blijft er bijna niet over."

Hoge startheuvel

Omdat de sport in 2008 Olympisch werd, moest het allemaal wat cooler en spectaculairder worden. Zo kwam er een startheuvel van acht meter hoog in plaats van vijf meter en werden ook de springbulten hoger en langer. Hoewel Van der Aa pas op haar zestiende van een acht-meter-heuvel hoeft te starten, gaan we nu alvast even poolshoogte nemen.
"Het is hoog en er staat nu wind, dus eng", beschrijft ze haar gevoel. Toch wil ze er alles aan doen om tegen haar juniorentijd zover te zijn.

Papendal

Als alles volgens plan verloopt, zou ze ook rond die leeftijd door kunnen stromen naar een interne plek op Papendal. Maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.
"Als ze deze lijn doorzet kan ze zeker doorstromen naar Papendal en kan ze mooie dingen laten zien. Maar het is aan haar om dat te realiseren", besluit Heijne. Hij sluit overigens komende zomer, na twaalf jaar, z'n carrière als trainer in de BMX-sport af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl