Progressie stagneert maar Britt Roos houdt geloof in eigen kunnen

Progressie stagneert maar Britt Roos houdt geloof in eigen kunnen
Progressie stagneert maar Britt Roos houdt geloof in eigen kunnen © RTV Drenthe/Karin Mulder
ATLETIEK - Britt Roos (18) uit Ruinen verhuisde vorig jaar augustus naar Amsterdam. Ze begon daar aan een studie geneeskunde en trainde volop door. Maar de progressie op de atletiekbaan bleef voor de regerend Nederlands junioren-kampioene op de 800 meter uit. En dat is best even slikken na alle successen uit het verleden.
"Ja dat is wel lastig", reageert Roos. "Vooral omdat je heel graag wil en je traint heel hard. Dus dat is soms heel erg frustrerend. Maar dit is ook topsport: dat bestaat uit hoogte- en dieptepunten. Maar plezier is het belangrijkste. En dat heb ik, dus dat helpt je er doorheen en dan heb ik het vertrouwen dat het helemaal weer goedkomt."

Fysieke verklaring

Roos traint bij MiLa Amsterdam. Een ambitieuze talentengroep van specialisten op de middellange afstanden die getraind wordt door Nils Pennekamp. Hoewel er meer oorzaken meespelen bij de stagnatie van de prestaties van Roos, is er volgens Pennekamp ook voor een deel een fysieke verklaring.
"Britt is van een 16-jarig meisje inmiddels een 18-jarige volwassen vrouw geworden. Vaak hoort in die ontwikkeling ook een stagnatie van prestaties", verklaart Pennekamp. "Het vrouwelijk lichaam verandert meer dan het mannelijk lichaam in die tijd en dan zie je wel dat dat vaker gebeurt."

MiLa Amsterdam

In de trainingsgroep van MiLa Amsterdam, die nu uit tien atleten bestaat, heeft ze het prima naar haar zin. "Het gaat van 400 meter tot 5.000 meter. Je trekt elkaar echt omhoog en nu zijn er meer meiden in het team waardoor we ook treintjes kunnen vormen waarin we kunnen trainen."
Ook het team rondom de atleten is geprofessionaliseerd. "We werken met een eigen fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en sportarts. Dus de randvoorwaarden die een professioneel team nodig heeft, zijn er", aldus Pennekamp.

Sponsors

De trainer wordt betaald door de gezamenlijke atletiekverenigingen uit Amsterdam en ook door de atleten zelf. De groep is net terug van een trainingskamp in Portugal van bijna een maand. Voor die kosten draaien de sporters zelf op en daarom zijn ze dan ook hard op zoek naar sponsors.
(Tekst gaat verder na de video)
Progressie stagneert maar Britt Roos houdt geloof in eigen kunnen

Sportcomplex voor studerende sporters

Ook wat betreft haar nieuwe onderkomen in Amsterdam viel ze met haar neus in de boter.
"Het is een groot sportcomplex waar allemaal studerende sporters wonen, dichtbij alle trainingsfaciliteiten, er wordt hier vier avonden per week voor wie dat wil gekookt en er is een sportschool. Bovendien woon je hier alleen maar met gelijkgestemden, dus dat is echt perfect", somt Roos op.

Prioriteiten stellen

Als ware perfectionist is het runnen van het huishouden en een topsportcarrière in combinatie met een studie Geneeskunde extra lastig. Ze heeft zeker afgelopen jaar geleerd om prioriteiten te stellen.
"Voor mij staat sport echt op nummer één en komt studeren erbij, dus ik moet ik er voor kiezen om een toets over te slaan of later te maken. Maar verder loopt alles nu wel goed en heb ik al m'n studiepunten tot nu toe gehaald, dus daar ben ik wel heel blij mee."

NK voor junioren en senioren

Roos besloot om het NK indoor over te slaan. Wel is het de bedoeling dat ze in juni zowel bij het NK outdoor voor junioren van start gaat als bij het NK voor senioren.
"Mijn doel is om dit seizoen m'n persoonlijke records op de 400 meter, 800 meter en 1.500 meter te verbeteren. Ik wil m'n juniorentijd mooi afsluiten. M'n laatste NK voor junioren is hier op m'n thuisbaan in Amsterdam, dus dat maakt het extra speciaal. Daar ga ik m'n uiterste best doen", besluit Roos.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.