Nooit meer het nummer 46 van Rossi in MotoGP

ANP-440645893
Rossi beëindigde afgelopen november zijn carrière in de motorsport © AP Photo / Albert Saiz
MOTOSPORT - Het nummer 46 mag nooit meer gebruikt worden in de MotoGP. De organisatie van de koningsklasse van de motorsport heeft besloten om het vaste nummer van de Italiaanse coureur Valentino Rossi terug te trekken. Dat gebeurt officieel volgende week, voorafgaand aan de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië op het circuit van Mugello.
Rossi (43) werd negen keer wereldkampioen, waarvan zeven keer in de MotoGP. Ook in Drenthe is Rossi een van de succesvolste coureurs aller tijden. Op het TT Circuit in Assen won hij in zijn carrière tien races. Zijn eerste winst was in de 125cc-klasse in 1997, zijn laatste winst was in 2017 in de MotoGP.
'The Doctor', zoals zijn bijnaam luidt, reed altijd met het nummer 46 op zijn motor. Dat deed hij als eerbetoon aan zijn vader, die eveneens met nummer 46 reed. Leuk detail: vader Graziano Rossi won de TT van 1979 in de 250cc-klasse.
RTV Drenthe-podcast ValenTTino
RTV Drenthe komt volgende maand met een podcast over Valentino Rossi en de TT. In ValenTTino - Rossi, koning van de TT delen oud-coureurs, commentatoren, fans en ook een monteur herinneringen aan Rossi. Wat maakte hem zó succesvol in Assen? En wat maakte hem als coureur uniek?
In vier afleveringen krijg je een mooi beeld van Rossi en de TT, de plek waar hij tien keer als eerste over de finish kwam. ValenTTino is vanaf half juni te beluisteren via Spotify of in je favoriete podcast-app.

Carrière vorig jaar beëindigd

De Italiaan zei eerder nog dat hij hoopt dat 'zijn' nummer in de toekomst ook door een andere coureur wordt gebruikt, maar volgens de organisatie van de MotoGP behoort 46 voor altijd toe aan Rossi.
De winnaar van 115 grands prix beëindigde afgelopen jaar zijn lange en rijke carrière, die in 1996 begon in de 125cc-klasse (nu de Moto3). Rossi werd bij zijn afscheid opgenomen in de Hall of Fame van de MotoGP. Vorig jaar werd Rossi ook benoemd tot ereburger van de stad Assen.