Basketbalprof Quinten Zantinge strijdt na zwaar ski-ongeluk voor Duitse titel

Quinten Zantinge na ski-ongeluk van 'dood vogeltje' naar basketbalprof
Links Quinten Zantinge, rechts zijn teamgenoot Jannik Blair © RTV Drenthe/Karin Mulder
ROLSTOELBASKETBAL - Quinten Zantinge (22) uit Havelte strijdt morgen met zijn club RSV Lahn-Dill uit Wetzlar om de Duitse titel. De eerste play-off-wedstrijd tegen de RSB Thuringia Bulls eindigde in een klinkende zege voor RSV. Het werd thuis 66-55.
"Uiteindelijk zijn we natuurlijk nooit in gevaar geweest. Maar als je even op de bank zit en je ziet je ploeg struggelen, dan wordt het toch wel heel spannend", reageert Zantinge na de eerste play-off-wedstrijd in Wetzlar. Bij een tweede overwinning is de landstitel een feit.

Dwarslaesie

Het verhaal van Zantinge is indrukwekkend. Al op z'n tiende belandde hij na een ski-ongeluk in een rolstoel. Het was op het oog een onschuldig schuivertje met heftige gevolgen.
"Ik ben tegen een boom aan gegleden. Daarbij heb ik mijn onderrug gebroken en daar heb ik een dwarslaesie aan overgehouden. Daardoor kan ik niet staan of lopen."

'Dode mus'

Het ongeluk had ook grote gevolgen voor het gezinsleven. "We kregen eigenlijk een dode mus thuis. Hij kon eigenlijk helemaal niks. We moesten er 's nachts twee keer uit om hem als een baby om te draaien. Dat was best zwaar. En ook dat we hem zagen lijden bij darmspoelingen. Dat vond hij afschuwelijk, maar dat hoorde er allemaal bij", herinnert moeder Ria zich.
"Het is net of je leven geblokkeerd is en je bent machteloos. ik ben een half jaar thuis geweest want ik kon gewoon niet werken. Dat ging gewoon niet", vult vader Jan-Willem aan.
(Artikel gaat verder na de video)
Quinten Zantinge na ski-ongeluk van 'dood vogeltje' naar basketbal-prof

Trots

Inmiddels kan Quinten weer zelf naar de WC en redt hij zich prima. In een stad is hij in z'n rolstoel lopend lastig bij te houden en met z'n auto komt hij overal waar hij wil. En daar is z'n vader maar wat trots op.
"Hij kan er prima mee leven. Hij zegt altijd: ik heb geen handicap. Ik kan alles doen." En dus is het extra bijzonder voor ouders Ria en Jan-Willem om hun zoon op het hoogste niveau in Duitsland actief te zien.

International

Op z'n vijftiende ging Quinten al het huis uit om full-time te gaan trainen op Papendal. Een jaar later ging hij als benjamin van de nationale ploeg mee naar de Paralympics in Rio de Janeiro waar de ploeg zevende werd.
Eind vorig jaar won hij met de Orange Lions, met een klein gelukje, de Europese titel. Topfavoriet Engeland moest zich afmelden voor de finale in verband met verschillende corona-besmettingen. De volgende opdracht voor Oranje is het wereldkampioenschap in november in Dubai.
(Artikel gaat verder na de foto)
Quinten Zantinge samen met z'n ouders Ria en Jan-Willem
Quinten Zantinge samen met z'n ouders Ria en Jan-Willem © RTV Drenthe/Karin Mulder

Leeft als prof

Bij z'n clubteam is Zantinge prima op z'n plek. Onlangs verlengde hij z'n contract bij RSV Lahn-Dill met twee jaar. Hij leeft als full-prof. "We hoeven ons geen zorgen te maken over een zorgverzekering, appartement of auto Dat wordt allemaal geregeld door de club. Ik hoef me alleen maar te focussen op het trainen en het winnen van wedstrijden", aldus de 22-jarige Drent.
Of er nog een droomland is waar Zantinge ooit zou willen spelen? "Ik zou nog wel graag naar Spanje willen. Want Duitsland en Spanje hebben de twee grootste competities. Maar het lijkt me ook wel heel vet om in Italië te spelen."

Return

Maar de komende jaren is Zantinge dus al onder de pannen bij de club in Wetzlar. Morgenavond om 18.00 uur begint RSV Lahn-Dill aan de returnwedstrijd in Thüringen. Bij winst is de club landskampioen. Een titel waar ze al vier jaar op wachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.