Michael Greeve schittert op prestigieuze vijfsterren-landenwedstrijd in Rome

Michael Greeve schittert op prestigieuze vijfsterren-landenwedstrijd in Rome
Michael Greeve schittert op prestigieuze vijfsterren-landenwedstrijd in Rome © RTV Drenthe/Karin Mulder
PAARDENSPORT - Springruiter Micheal Greeve (40) uit Veeningen schittert komend weekend met de 12-jarige merrie Eurohill's Fyolieta op het vijfsterren-concours van Rome. Nadat hij in januari twee keer de Grote Prijs van Exloo wist te winnen, viel hij op bij bondscoach Jos Lansink en mag hij ons land vertegenwoordigen in Italië.
Ook de nakomeling van Fyolieta, de 8-jarige Jacksonville Eurohill, is mee naar Rome. "Die loopt al op 1 meter 45-niveau. Dat is voor zijn leeftijd al best hoog. Ik heb hem ook zelf helemaal opgeleid en ik heb zeer hoge verwachtingen van hem", reageert Greeve.

Stalruiter bij Johan Heins

Greeve komt van oorsprong uit Rotterdam. In 2001 verhuisde hij naar Drenthe en ging nooit meer weg. Eerst was hij stalruiter bij Johan Heins die in De Schiphorst bij De Wijk een handelsstal heeft. Daar legde hij de basis voor zijn verdere carrière.
"Hij leerde mij het trainen, begeleiden en scouten van paarden. En ook veel over het management en de verkoop. Hij heeft me gemaakt tot wie ik nu ben", verklaart Greeve.
"Toen hij binnenkwam was het een enthousiaste ruiter die ook al in Amerika was geweest", vult Heins aan. "Voor mij was het heel mooi dat hij de paarden kon opleiden en dat heeft hij wel een beetje geleerd op basis van mijn routine van vroeger".
Heins (74) won in zijn carrière meer dan twintig Grote Prijzen en werd in 1977 zowel individueel als met het landenteam Europees kampioen. Ook was hij twee periodes bondscoach van de Nederlandse springruiters en runt hij nog altijd z'n eigen handelsstal.

'Gehoorzaam en snel reageren'

"Johan vond het altijd belangrijk dat de paarden goed in balans en aan de hulpen waren. Dat ze dus gehoorzaam zijn en snel reageren. Dat scheelt natuurlijk tijd. Zeker in de parcoursen van tegenwoordig die selectief zijn gebouwd en waarin alles snel op elkaar volgt, dan moet dat goed op elkaar ingespeeld zijn", aldus Greeve.

Prijzenkast

Zelf rijdt hij nog zo'n zeven tot acht paarden per dag. In al die jaren heeft hij al heel wat prijzen bij elkaar gereden. In z'n prijzenkast prijkt bijvoorbeeld een mooie globe die herinnert aan de wereldtitel voor 7-jarigen in het Belgische Lanaken.
Ook heeft hij een grote verzameling plaquettes van het CH De Wolden in Veeningen verzameld waar hij nog geen editie van gemist heeft. In 2016 wist hij de Grote Prijs in z'n achtertuin zelfs te winnen. Ook was hij de beste bij het Noordelijk Internationaal Concours Hippique in 2009 in de TT-hal in Assen dat inmiddels ter ziele is.
Bekijk hieronder de reportage met springruiter Michael Greeve. (Artikel gaat verder na de video)
Michael Greeve

Handel versus sport

Sinds tien jaar heeft Greeve z'n eigen handelsstal in Veeningen. Er staan nu 19 wedstrijdpaarden op stal. "Vanaf zo'n vier of vijf jaar oud tot het hogere niveau. Sommigen zijn van eigenaren, soms ben ik half eigenaar en er staan ook paarden in training puur voor de verkoop."
En grote ambities in de sport gaan altijd lastig samen met het runnen van een handelsstal. De schoorsteen moet roken, en dus moeten paarden die het goed doen in de sport op een gegeven moment weer verkocht worden.
"Met het prijzengeld van het springen kun je nooit een handelsstal onderhouden. Dus je moet steeds wel weer paarden verkopen. En het zijn natuurlijk altijd de goede paarden die mensen willen", verklaart Heins. "Het is altijd wel een uitdaging om een paard lang te houden en naar een hoger niveau te brengen. Maar uiteindelijk zijn ze wel gewoon om te verkopen en zullen ze dus weer weggaan", vult Greeve aan.

Springpaarden Fonds Nederland

Ook heeft de 40-jarige ruiter uit Veeningen sinds april de beschikking over Watermill Art SFN. Een paard dat hem ter beschikking is gesteld door het Springpaarden Fonds Nederland. Het fonds heeft tot doel om jonge talentvolle springpaarden de behouden voor de sport in Nederland. Ze worden aangekocht door een groep tophandelaren en toegewezen aan topruiters.
"Watermill is een paard met heel veel potentie voor de toekomst", licht Greeve toe. "Nee, ik zie het niet als een 'last' dat iedereen over m'n schouder meekijkt. Ik probeer altijd m'n best te doen met alle paarden die ik op stal heb. Of het nu voor eigenaren is of dat het om m'n eigen paarden gaat. Het is gewoon een mooie opsteker, want het is de bedoeling dat het paard hier langer zal blijven en het doel is echt om grote kampioenschappen te gaan rijden."

Dromen?

Ondanks dat hij al heel wat mooie momenten in z'n carrière beleefd heeft, heeft Greeve nog wel een paar dromen in de paardensport.
"De Olympische Spelen zijn een hele hoge droom en ook het CSIO in Aken. Aken is het grootste concours van de wereld. Het is zo mooi met veel publiek en ambiance en alles erop en eraan", besluit de springruiter uit Veeningen.