HOC schrijft geschiedenis en gaat waarschijnlijk als HOVC de 2e klasse in

HOC
vv HOC schreef geschiedenis door te promoveren naar de 2e klasse in het zondagvoetbal © RTV Drenthe
HOC, de fusieclub van Exloo en Odoorn (Hunso en Oring), schreef op het veld van SV Oosterwolde geschiedenis. De geelhemden, die in het seizoen 2012/2013 startten in de 5e klasse, promoveerden ten koste van vv Akkrum naar de 2e klasse in het zondagvoetbal: 3-0.
Een unicum, niet alleen voor de fusieclub maar ook voor de twee dorpen, want nog nooit kwam Hunso of Oring uit op dat niveau. Overigens zal de club na de zomer niet meer HOC heten, maar hoogstwaarschijnlijk HOVC. Dit omdat ook Valther Boys aan de fusieclub wordt toegevoegd. Valther Boys kwam het afgelopen seizoen nog uit in de 5e klasse D.
"Dit is geweldig", aldus trainer Bas Nibbelke. "Afscheid nemen met promotie is het mooiste dat bestaat." De oefenmeester staat volgend jaar bij vv Gieten voor de groep. "Daar kijk ik ook erg naar uit hoor. Of ik na drie seizoenen een ploeg achterlaat die mee kan op 2e klasse niveau? Dat denk ik wel. Ze moeten nog wel een beetje fitter worden, maar ik heb veel vertrouwen in deze groep. Maar goed, uiteindelijk is dat aan de nieuwe trainer (Erik de Jong, die overkomt van vv Beilen)."
HOC had eigenlijk geen kind aan opponent Akkrum, de nummer 2 van de 3e klasse A het afgelopen seizoen. De club, die in de 3e klasse C tweede werd achter Musselkanaa, kwam ijzersterk uit de startblokken en had binnen twee minuten al op met 2-0 voor kunnen staan. Maar aanvoerder Gert Jan Spijker en Jelle Siekman lieten grote kansen onbenut. Met name uit standaardsituaties bleef HOC gevaarlijk en Akkrum hield af en toe met kunst en vliegwerk tot de rust het eigen doel schoon, al mocht Frank Fokke het zichzelf verwijten dat hij na een half uur de bal niet achter doelman Michel Geertsma werkte. De aanvoerder had teveel tijd nodig om een afgeslagen bal onder controle te krijgen.
Ook in het tweede bedrijf was de eerste grote kans voor HOC. Weer was het Fokke die voor Geertsma opdook, maar weer ging de bal niet tegen de touwen. In de 62 minuut was het dan eindelijk wel raak. Uit een corner kopte Spijker binnen: 1-0. Akkrum probeerde het daarna wel, maar was slordig en te afhankelijk van middenvelder Marco Biegel. HOC bleef simpel overeind en counterde tien minuten voor tijd naar 2-0. Richard Wiggers was iedereen te snel af en rondde prima af. In de slotminuut bepaalde diezelfde Wiggers, op aangeven van invaller Luuc Kimmel de eindstand op 3-0 en was het geel-zwarte feest helemaal compleet.
Samenvatting Akkrum - HOC (finale nacompetitie voor een plek in de zondag 2e klasse)