Jan Oosterhof: een leven lang trouw aan Honda

Jan Oosterhof
Jan Oosterhof tussen zijn Honda motoren © RTV Drenthe/René Posthuma
TT - In Orvelte knapt Jan Oosterhof al decennia lang oude Honda motoren op. Het TT-journaal ging eens bij hem op bezoek.
"Toen ik achttien werd haalde ik mijn motorrijbewijs en kreeg ik mijn eerste motor. Dat was een Honda en ik ben het Japanse merk, net als mijn vrouw, altijd trouw gebleven", vertelt Oosterhof. In zijn schuur doet hij beneden het ruige werk, zoals het lassen en het bouwen van het frame en boven bouwt de Örvelter de motoren af.

Het begon met een Berini

Op zolder hangt ook de brommer nog waar het allemaal mee is begonnen. "Dit is de Berini brommer die ik op mijn twaalfde kreeg. Deze is van 1958 en nog helemaal compleet", laat Oosterhof trots weten. Maar op zolder staat ook zijn eerste Honda motor die Oosterhof restaureerde. "Hier ben ik twee jaar mee bezig geweest. De motor is van 1972 en niet alle originele onderdelen waren meer beschikbaar en die heb ik dus zelf na moeten maken. Maar wel met originele Honda onderdelen."

Automaat

Het meest trots is Oosterhof wel op zijn Honda automaat, die nooit in Europa is uitgebracht. "Deze komt uit Amerika, maar deze is wel heel bijzonder. Omdat er in Europa geen frame breed genoeg is voor het motorblok, heb ik het frame zelf moeten maken. Alleen de echte kenners zien dit." Als iemand deze motor wil kopen, heeft hij pech. "Deze is niet te koop, hij staat mij niet in de weg."
Als iemand nog speciale originele Honda onderdelen heeft, mag zich melden in Orvelte. "Ze mogen natuurlijk contact met mij opnemen of even bellen met RTV Drenthe."
Jan Oosterhof: een leven lang trouw aan Honda