Sasaki pakt Moto3 pole in Japans duel in Assen

sasaki
Ayumu Sasaki © Hendrik Schmidt/dpa
MOTORSPORT - De Japanner Ayumu Sasaki mag morgen de Moto3-race tijdens de TT Assen vanaf pole vertrekken. Hij versloeg daarvoor zijn landgenoot Tatsuki Suzuki en de Spanjaard Izan Guevara. Klassementsleider Sergio Garcia had een desastreuze dag en start morgen als achttiende.
Voor de rijders die zich niet rechtstreeks bij de snelste veertien coureurs uit de vrije trainingen hadden geplaatst stond de gevreesde Q1 op het programma. Voor veel rijders een laatste kans op een goede uitgangspositie voor de race.
De grootste naam bij de herkansers was Dani Holgado van het Red Bull KTM Ajo-team. Hij maakte zijn status waar met de snelste tijd van 1.41.613. Hij bleef Adrian Fernandez en Xavier Artigas voor. Japanner Kaito Toba leek op weg om als vierde en laatste geplaatst te worden, maar in de slotseconden was het de Italiaan Stefano Nepa die zich met de vierde tijd toegang verschafte tot Q2.

Mindere goden

In het begin van de tweede kwalificatiesessie zochten de mindere goden hun plekje op achter de favorieten voor pole. Vooral het sleepje van Dennis Foggia was populair, tot ergernis van de Italiaan die met handgebaren over het circuit ging en zelfs even extra de pitstraat opzocht om zijn achtervolgers af te schudden. Vooral de Fransman Lorenzo Fellon bleef opzichtig achter de Leopard Honda-coureur aan rijden.
Ondertussen had Spanjaard Jaume Masia als eerste een echte snelle tijd op de klokken, maar niet veel later was het de Japanner Tatsuki Suzuki die in het groepje van Foggia naar de snelste tijd kwam. David Muñoz ging met hem mee naar de tweede tijd. Foggia bleef voorlopig steken op plaats negen.
Met nog vijf minuten te gaan ging de tandem van Leopard Honda-coureurs Foggia en Suzuki weer de baan op, maar een succesvolle aanval op de snelste tijd kwam er niet. Foggia bleef steken op de vijfde plaats en Suzuki ging in zijn laatste ronde hard onderuit in de Ruskenhoek.
Ook de Schot John McPhee ging tegen vlakte in de Haarbocht, wat tot twee gele-vlag-situaties leidde. De meeste coureurs kwamen daardoor niet aan nog een snelle ronde toe.

Chaos

Alleen Ayumu Sasaki wist alle chaos achter zich te laten en met een perfecte ronde greep hij de pole met nipt verschil voor de neus van Suzuki weg. Sasaki hield uiteindelijk 0.066 seconden over ten opzichte van zijn landgenoot om zijn eerste pole sinds drie jaar tijd te pakken. Izan Guevara ontliep de drukte ook en de winnaar van de laatste twee races verzekerde zich van een plek op de eerste startrij.
De talentvolle David Muñoz greep de vierde startplek voor Foggia en Masia. Adrian Fernandez voert de derde rij aan en krijgt Lorenzo Fellon en Xavier Artigas naast hem. Klassementsleider Sergio Garcia wacht morgen een zware klus om naar voren te komen. De Spanjaard kwam niet verder dan de achttiende tijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl