Bagnaia op pole voor 91e TT Assen

bagnaia
Francesco Bagnaia op weg naar pole © ANP / HOLLANDSE HOOGTE / COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG
MOTORSPORT - Francesco Bagnaia start de 91e TT Assen vanaf poleposition. De Ducati-coureur hield Fabio Quartararo en Jorge Martin achter zich. Bagnaia verpulverde daarbij het bestaande ronde record van vorig jaar en zette de klok stil op 1.31.504.
Het is de tiende pole uit de carrière van de Italiaan die in 2016 zijn eerste grand prix-zege pakte op het TT Circuit, toen nog in de Moto3.

FP4

Voorafgaand aan de kwalificatie werd ook de vierde vrije training afgewerkt. Een belangrijke sessie voor de coureurs, waarin vooral gewerkt wordt aan de afstelling voor de race en het zoeken naar het juiste ritme. En als de vierde training een voorteken is voor de race, dan wordt het een strijd tussen Fabio Quartararo en Francesco Bagnaia. De Fransman zette in 1.32.478 de snelste tijd neer en troefde de Italiaan met een verschil van 0.1 seconde af.
Jack Miller zette op zijn Ducati de derde tijd, gevolgd door Aleix Espargaro, Miguel Oliveira, Jorge Martin en Enea Bastianini.

Binder zet toon in Q1

De eerste kwalificatiesessie voor de MotoGP begon dramatisch voor Enea Bastianini. De Ducati van de Italiaan hield er bij het uitrijden van de pitstraat mee op, waardoor hij hardlopend terug naar de box moest om op zijn tweede machine te springen. Verder dan een zestiende startplek kwam hij desondanks niet.
De twee KTM-fabriekscoureurs Miguel Oliveira en Brad Binder namen vroeg in de sessie het heft in handen, met Joan Mir en Andrea Dovizioso in de achtervolging. Dat leek net op tijd, want met nog zeven minuten te rijden begon het heel licht te regenen in de derde sector van het circuit.
De regen veroorzaakte toch niet veel problemen en in de laatste vijf minuten wisten meerdere coureurs hun tijd nog aan te scherpen. Joan Mir probeerde ook vooruit te komen, maar een crash in de Strubben gooide roet in het eten. Uiteindelijk pakte Brad Binder in 1.32.485 de snelste tijd. Zijn teamgenoot Miguel Oliveira mocht als tweede mee naar de Q2. Luca Marini en Joan Mir grepen net naast een plek.

Knetterende Q2

De tweede kwalificatie begon meteen knetterend doordat Fabio Quartararo en Jorge Martin in hun eerste snelle ronde onder het bestaande ronde record wisten te duiken. Martin was daarin met een tijd van 1.31.708 net een honderdste van een seconde sneller dan de Yamaha-coureur. Ducati-fabriekscoureurs Francesco Bagnaia en Jack Miller kwamen in hun eerste ronden niet onder de grens van 1.32 seconden, maar hielden wel de plaatsen drie en vier vast.
In zijn tweede run schakelde Bagnaia twee versnellingen bij en dook meer dan twee tienden van een seconde onder de tijd van Martin. Daarmee zette hij de concurrentie op scherp. In zijn slipstream kwam Marco Bezzecchi opzetten naar de vierde plaats.
Fabio Quartararo ging met een minuut te gaan in de aanval op de tijd van Bagnaia, maar verloor te veel in de tweede sector van het circuit. In de resterende halve ronde kwam de Fransman nog wel heel dichtbij, maar hij bleef steken op 0.116 seconden van pole. In een ultieme poging Bagnaia van de troon te stoten ging Quartararo bijna onderuit in De Strubben, waarna na zijn kansen definitief verkeken waren.

Crash Martin

De kansen voor Jorge Martin op een betere tijd te zetten waren ook snel verkeken nadat de Spanjaard zijn Ducati in De Strubben plat legde. Zijn oorspronkelijke tijd was wel snel genoeg om aan de derde plaats op de eerste startrij vast te houden.
Marco Bezzecchi voert de tweede rij aan en krijgt een ontevreden Aleix Espargaro en Jack Miller naast hem. Of Miller ook daadwerkelijk van plaats zes mag starten moet nog blijken, want de Australiër reed na een crash langzaam op de ideale lijn en hinderde daarbij Maverick Viñales. Dit kan de Ducati-coureur nog wel op een straf komen te staan.
Johann Zarco is zevende, Oliveira achtste en Alex Rins negende. De vierde rij wordt gevormd door Brad Binder, Viñales en Takaaki Nakagami.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl