Fernandez wint Moto2 in Assen, Bendsneyder krijgt thuispubliek op de banken

Bo Bendsneyder
Bendsneyder met Fernandez op zijn hielen © ANP - Vincent Jannink
MOTORSPORT - Augusto Fernandez heeft opnieuw de TT gewonnen in de Moto2-klasse. De Spanjaard versloeg Ai Ogura en Jake Dixon. Bo Bendsneyder kreeg met zijn beste TT-prestatie het publiek op de banken en reed uiteindelijk naar een vijfde plaats.
Dat is een evenaring van zijn beste klassering in de Moto2 ooit. Die haalde hij vorig jaar in de Grand Prix van Le Mans. Fernandez won in 2018 ook al de Moto2-race van de TT Assen. Zonta van den Goorbergh eindigde als achttiende.
Bendsneyder kende een degelijke start vanaf zijn achtste startplaats, maar moest wel één plaats toegeven na de eerste ronde. Vanaf dat moment kwam de Nederlander wel in een zeer sterk ritme en hengelde de hij de ene naar de andere coureur binnen. Zelfs een gat van een seconde op topfavoriet Fernandez reed hij ogenschijnlijk moeiteloos dicht. Bendsneyder nam in de race zelfs even de derde plaats in handen.
Op dat moment had Alonso Lopez de leiding in handen, maar de coureur van het Boscoscuro-team kon het hoge tempo niet volhouden. De Duitser Marcel Schrotter nam de leiding over en kreeg Albert Arenas en Augusto Fernandez achter zich aan. Met nog dertien ronden te rijden gooide hij alle kans op een goed resultaat weg met een crash in De Strubben.
Er vormde zich een groep van zeven coureurs, met daarbij Bendsneyder op plaats vijf, die streden voor de zege. Na de crash van Schrotter nam Arenas de leiding over met Lopez en Fernandez achter zich. Ook Jake Dixon, Tony Arbolino en Cameron Beaubier sloten aan, terwijl klassementsleider Celestino Vietti ook nog probeerde aansluiting te vinden.

Virtueel op podium

Met nog negen ronden te rijden maakte Lopez een kostbare fout, waardoor hij terugviel van de tweede naar de zesde plaats. Hierdoor schoof Bendsneyder op naar plaats vier. Met een sterke actie in De Strubben drong de Nederlander Jake Dixon nog een plek terug voor een voorlopige podiumplaats. Lang kon hij daar niet van genieten, want door een fout in de Geert Timmer-bocht werd hij aan het einde van het start-finish gedeelte weer gepasseerd door Dixon, Beaubier en later ook Ai Ogura.

Bendsneyder vijfde

Met nog drie ronden te rijden crashte Cameron Beaubier uit de wedstrijd, wat Bendsneyder weer een positie winst opleverde. Fernandez had inmiddels een klein gat geslagen op de achtervolgers Ogura en Dixon. Ook Vietti loerde nog altijd op zijn kans.
In de laatste ronde bleek Fernandez een maatje te groot. Ogura eindigde als tweede en Dixon als derde. Albert Arenas kwam nog ten val en Vietti eindigde als vierde. Bendsneyder kwam dus als vijfde over de meet.
Het RW Racing GP-team verlaat Assen met één punt. Barry Baltus kwam ondanks een dubbele long lap penalty als vijftiende over de streep. Zonta van den Goorbergh eindigde zijn eerste échte TT als achttiende.

Kampioenschap na Assen

In de kop van het kampioenschap is het halverwege het seizoen nog enorm spannend. Vietti leidt nog, maar Fernandez heeft inmiddels exact evenveel punten als de Italiaan. Ogura volgt op de derde plaats met slechts één punt achterstand. Over vijf weken gaat het Moto2 wereldkampioenschap verder op het Silverstone Circuit in Engeland.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.