Francesco Bagnaia wint 91e TT Assen, Quartararo crasht

bagnaia
Bagnaia voor Espargaro en Quartararo © ANP - Vincent Jannink
MOTORSPORT - Francesco Bagnaia heeft de 91e Dutch TT Assen gewonnen. De Italiaan hield zijn landgenoot Marco Bezzecchi en Maverick Viñales achter zich. Fabio Quartararo pakte geen punten, door een crash waarbij ook Aleix Espargaro betrokken was.
Het is de eerste MotoGP-zege voor Bagnaia in Assen en nog maar de tweede voor een Ducati-coureur.
Bagnaia had vanaf poleposition de beste start en nam vanaf het begin de leiding in handen. Fabio Quartararo kwam ook goed weg, maar werd in de eerste bocht buiten de baan gedrukt waardoor hij terugviel tot de vierde plaats. De Fransman kon zich snel herstellen en nam achter Aleix Espargaro de derde plaats in.

Slechte dag

Daar begon hij de druk op de Aprilia-coureur op te voeren en met nog 21 ronden te gaan waagde hij een inhaalactie in De Strubben. Dat ging faliekant mis. Quartararo verloor de grip bij zijn voorwiel en crashte. Daarbij knalde hij tegen Espargaro aan. Die viel niet, maar verloor in de grindbak veel plekken. Hij zakte terug naar de dertiende positie. Quartararo pakte zijn motor op en reed wel door op de laatste positie.
De slechte race van Quartararo kreeg een pijnlijk einde toen hij een tweede keer onderuit ging. Bij het uitkomen van De Strubben werd hij met een highsider van zijn machine afgeworpen. Daarmee was zijn race definitief voorbij.
(Tekst gaat verder na de tweet)

Marco Bezzecchi

Na de crash van Quartararo nam Marco Bezzecchi de tweede plaats voor zijn rekening waarbij hij op de hielen werd gezeten door Jorge Martin. Beide Ducati-coureurs wisten het gat met leider Bagnaia ook beperkt te houden wat de spanning in de wedstrijd hield.
Daar kwam bij dat het met nog tien ronden te gaan licht begon te regenen. Daar leek vooral Martin last van te hebben. De Spanjaard viel binnen één ronde terug naar de zesde plaats in de race. Maverick Viñales, Brad Binder en Jack Miller wisten de Ducati-coureur voorbij te steken.

Regen viel mee

De regen zette niet echt door en de rondetijden bleven snel. Jack Miller wist Brad Binder te passeren voor de vierde plaats en Aleix Espargaro had zich op weten te werken naar de zevende positie. De Aprilia-coureur was met vier ronden te rijden ook nog niet kansloos voor een podium.
Met nog twee ronden te gaan waagde Miller een aanval op de podiumplaats van Viñales, maar de Spanjaard counterde direct. In de laatste ronde viel Miller zelfs weer terug in de greep van Binder en Espargaro. Laatstgenoemde remde extreem laat voor de laatste passage van de Geert Timmer-bocht en dwong daarmee een vierde plaats af. Binder werd vijfde en Miller moest gefrustreerd genoegen nemen met de zesde plaats.

Titelstrijd weer open

Door de crash van Quartararo is de titelstrijd weer helemaal open. De Fransman voert het veld nog wel aan, maar het gat met Aleix Espargaro die tweede staat is nog maar 21 punten. Johann Zarco volgt op 58 punten achterstand en Bagnaia staat vierde met een achterstand van 66 punten. Over vijf weken gaat het MotoGP-wereldkampioenschap verder met grand prix van Groot Brittannië op het Silverstone Circuit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl