Oranje komt niet verder dan gelijkspel tegen Zweden

ANP-12508125
Vivianne Miedema in actie tegen Zweden © ANP / Zuma Press / Richard Callis
VOETBAL - De Nederlandse voetbalsters zijn het EK in Engeland begonnen met een gelijkspel tegen Zweden. In Sheffield werd het 1-1.
De Oranjeleeuwinnen kregen vrij snel een tegenslag te verduren toen keepster Sari van Veenendaal er hard in vloog op haar eigen verdedigers. Drie spelers van Nederland inclusief de keepster zelf bleven liggen. De twee verdedigers konden uiteindelijk verder, maar Van Veenendaal moest vervangen worden vanwege een blessure aan haar schouder.

Zweden op voorsprong

Zweden kwam als eerst tot scoren. In de 35e minuut was het raak. Een aanval over rechts werd afgerond door Jonna Andersson die vrij mocht binnenschuiven. Tot de rust werd er verder niet gescoord en dus kon Zweden na zeven minuten blessuretijd met een voorsprong aan de thee.

Miedema sterk, Jill Roord scoort

In de tweede helft begon Nederland beter. Dat betaalde zich vrij snel uit, want in de 52e minuut kwam Oranje op gelijke hoogte. Daar hadden de Oranjeleeuwinnen wel een beetje geluk bij nodig. Eerst was er nog een knappe actie van Vivianne Miedema waarbij ze zichzelf. Met een gelukje kreeg ze de bal vervolgens terug. Haar pass kwam vervolgens via een Zweeds been bij Jill Roord terecht die zich niet bedacht en de bal in de hoek schoof.
Miedema was in de tweede helft een stuk meer zichtbaar dan in de eerste. Ze kwam een paar keer op gevaarlijke plekken in balbezit en speelde zichzelf knap vrij. Tot een doelpunt leidde dat niet. In de 77e minuut leek Miedema de assist te geven op de 2-1. Ze speelde Roord aan die helemaal vrij stond in het strafschopgebied, maar de maker van het eerste doelpunt wist de bal niet te controleren. Daarna werd Zweden nog een paar keer gevaarlijk, maar kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.