Oud-trainers FC Emmen blikken vooruit: 'Handhaving is te doen'

Publiek FC Emmen 2018/2019
De fanatieke aanhang van FC Emmen © Gerrit Rijkens
VOETBAL - Na een jaar Keuken Kampioen Divisie staat FC Emmen vanavond voor de rentree in de eredivisie. Daarmee is een belangrijke opdracht - na degradatie weer snel terugkeren op het allerhoogste niveau - volbracht. We vroegen drie voormalig trainers van FC Emmen wat zij dit seizoen verwachten van de Drentse club, waar zij ooit onder contract stonden.
Oud-trainers Joop Gall, Azing Griever en Jan de Jonge zijn goedgezind, als zij worden gevraagd naar de kansen op handhaving. "Twee ploegen degraderen rechtstreeks en het is een voordeel dat daar dit seizoen meerdere ploegen voor in aanmerking komen, nu Heracles en Willem II zijn gedegradeerd. Die doen het vaak na een slecht jaar weer goed", zegt Gall.
Het rijtje degradatiekandidaten is volgens Gall dus uitgebreid, waardoor Emmen een grotere kans maakt de degradatiedans te ontlopen. "Ik schat een aantal clubs kwalitatief gezien lager in dan Emmen", wijst de Groninger onder meer op Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk en FC Volendam.
(Tekst gaat verder onder de foto)
jandejonge
Jan de Jonge denkt dat Emmen zich handhaaft © ANP / bewerking: RTV Drenthe
Jan de Jonge - die voordat hij trainer werd ruim tweehonderd wedstrijden speelde voor FC Emmen - heeft er ook vertrouwen in. "Ik verwacht toch wel het een en ander van Emmen", zegt hij. "Ik denk dat Emmen zich rechtstreeks kan handhaven. Het elftal heeft behoorlijk wat ervaring. En trainer Dick Lukkien en voorzitter Ronald Lubbers vormen een goed koppel."

Emmen richting linkerrijtje?

Een plek boven de degradatiestreep moet mogelijk zijn, denkt ook Azing Griever, oud-trainer en voormalig technisch directeur bij Emmen. "Volendam, Excelsior en RKC: daar moeten ze boven kunnen blijven. Plek tien schat ik in als het maximaal haalbare, maar dan moet alles wel meezitten."
Met deze begroting blijf je niet nog drie, vier of vijf jaar actief op eredivisieniveau.
Oud-trainer en voormalig technisch directeur Azing Griever
Griever, die in 2009 de deur aan de Oude Meerdijk achter zich dichttrok, maakt zich meer zorgen om de langere termijn. Het is volgens hem zaak voor Emmen om door te groeien, en niet op het huidige niveau te blijven acteren, met dezelfde budgetten.
"Met deze begroting blijf je niet nog drie, vier of vijf jaar actief op eredivisieniveau. Uiteindelijk moet je de doelstelling hebben om door te groeien naar het linkerrijtje, maar die is er nog niet. Dat zie je nu terug, er komen steeds spelers die transfervrij zijn."
Volgens De Jonge heeft FC Emmen wel potentie om een stabiele eredivisieclub te worden. "Het beleid is goed uitgestippeld. De club is standvastig en neemt goede beslissingen", vindt hij. Maar om door te kunnen groeien, wil FC Emmen een nieuw stadion bouwen zodat de club commercieel ook meer mogelijkheden heeft.
"Het lijkt een beetje op de situatie van sc Heerenveen van twintig jaar geleden. Die club groeide ook met een groter stadion."
(Tekst gaat verder onder de foto's)
azinggriever
Azing Griever ziet potentie in Emmen © ANP / bewerking: RTV Drenthe

Zivkovic: top of flop?

Op transfergebied heeft FC Emmen zich de afgelopen tijd ook geroerd. Griever is nog niet overtuigd van enkele nieuwe spelers. Hij twijfelt onder meer aan de Peruvianen Fernando Pacheco en Gonzalo Sánchez. "Met hen moet je veel geluk hebben. Ze kunnen doorbreken, maar ook heel onstabiel blijken", stelt de in Erm woonachtige Griever.
Ook van Richairo Zivkovic, die na omzwervingen in België, China, Engeland en Servië terugkeert in Nederland, heeft hij geen hoge pet op. "Die houdt het geen 34 wedstrijden vol. Hij heeft een te wisselend karakter. Ik kan mij niet voorstellen dat Lukkien dat kan veranderen. Hij heeft wel talent hoor, maar heeft dat ten grabbel gegooid."
(Tekst gaat verder onder de foto)
joopgall
Joop Gall heeft vertrouwen in Zivkovic © ANP / bewerking: RTV Drenthe
Als je Zivkovic na twee à drie duels eraf haalt, dan kan hij zich gaan ergeren. Dus geef hem het vertrouwen.
Oud-FC Emmen-trainer Joop Gall
Gall, hoofdtrainer van de Emmenaren tussen 2012 en 2015, kent Zivkovic nog van zijn periode bij FC Groningen, in zijn tijd als assistent-trainer. "Iedereen die zijn cv er nu bij haalt, concludeert: het houdt niet over. Maar als hij de geest en het plezier terugkrijgt, dan kan hij er opeens vijftien maken. Ik hoop dat dat gaat gebeuren."
Lukkien zal er volgens Gall voor moeten waken om de spits niet te snel af te schrijven. "Zivkovic komt van ver, hij heeft hiervoor weinig gespeeld en zal het ritme, gevoel en zelfvertrouwen terug moeten krijgen. Als je hem er na twee à drie wedstrijden af haalt, dan kan hij zich gaan ergeren. Dus geef hem het vertrouwen, anders gaat het in z'n koppie zitten en kan je 'm wel weggooien."
Het is een beetje een open deur, maar alles staat of valt met vertrouwen, weet ook De Jonge. "Zeker als spits is dat een voorwaarde", stelt hij. "Hij heeft wel een krasje. Maar Heerenveen haalde ook zulke spelers en bereikte de Champions League." De Jonge denkt dus dat Zivkovic weleens kan verrassen. "Hij heeft genoeg potentie."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Zivkovic
Gaat Zivkovic bij FC Emmen verrassen? © RTV Drenthe

Belangrijke schakel

Zomeraanwinst Maikel Kieftenbeld zal een belangrijke schakel in het elftal worden, verwachten Gall en Griever. De middenvelder heeft al 235 officiële eredivisieduels achter zijn naam staan. Kieftenbeld kwam de afgelopen zeven jaar uit voor de Engelse Championship-clubs Birmingham City en Milwall.
"Het is een winnaarstype, een aanjager met veel ervaring. Iemand die wedstrijden kan lezen. Voor de trainer is dat heel belangrijk, want die heeft een verlengstuk nodig in het veld. Bovendien leer je in Engeland wel overleven, dat kan weer van pas komen", denkt Gall.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Maikel Kieftenbeld
Kieftenbeld is een van de aanwinsten van FC Emmen © Fc Emmen/Cor Lasker

Araujo en Oelschlägel

Griever sluit zich daar bij aan, en verwacht ook dat Rui Mendes en Miguel Araujo weer belangrijke steunpilaren worden. Dat gevoel heeft ook Jan de Jonge: "Ik moet wel bekennen dat ik de afgelopen acht maanden niet in Nederland ben geweest (hij was assistent-trainer van het Turkse Samsunspor, red.), maar ik weet dat Araujo een stabiele factor is."
Een sterke laatste linie is volgens De Jonge cruciaal. "Je moet het achterin goed voor elkaar hebben. In de eerste divisie kom je er misschien nog wel mee weg als dat niet het geval is, maar in de eredivisie wordt dat afgestraft."
Over de nieuwe keeper Eric Oelschlägel bestaan bij Gall en Griever nog twijfels. "De concurrentie van andere clubs om een goede keeper te halen, is moordend. Daarnaast is het niveau van de keepers vandaag de dag ook gedaald. Je hebt het dus niet voor het uitkiezen", aldus Gall.
Griever: "Bij FC Utrecht vond ik 'm geen sterke indruk maken." Toch heeft trainer Dick Lukkien vertrouwen in de Duitser. Oelschlägel is namelijk de eerste keeper en verdedigt vanavond het doel in het duel met PSV.
Seizoensopener FC Emmen live bij RTV Drenthe
FC Emmen trapt het eredivisieseizoen vanavond af met een uitwedstrijd tegen PSV. Het duel begint om 20.00 uur, en is live te volgen op Radio Drenthe. Op de website en app van RTV Drenthe word je met een liveblog op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Na afloop kan je hier ook terecht voor het wedstrijdverslag en de laatste reacties van trainer en spelers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.