Maike van der Duin knokt zich terug naar vijfde plaats in EK omnium

Maike van der Duin knokt zich terug naar vijfde plaats in EK omnium
Maike van der Duin knokt zich terug naar vijfde plaats in EK omnium © ANP/ Iris van den Broek
BAANWIELRENNEN - Maike van der Duin (20) uit Assen is vandaag als vijfde gefinisht bij het Europees kampioenschap op het omnium in München.
Het omnium is een klassement over vier baanonderdelen die op één dag worden verreden.

Scratch

Op het openingsnummer, de scratch, finishte Van der Duin als vijfde. Het principe is simpel. Het peloton van twintig vrouwen reed vanmiddag in München een koers over 7,6 kilometer. Degene die als eerste finisht, wint dit onderdeel.
Vrijdagavond kwam Van der Duin ook al uit op deze discipline, toen als los onderdeel op het EK. Ook toen finishte ze als vijfde.

Temporace

Op het tweede onderdeel van het omnium, de temporace, volgde voor de renster uit Assen vanmiddag opnieuw de vijfde plaats. Hierbij waren punten te verdienen bij de 34 tussensprints onderweg. Ook de eindsprint is medebepalend voor de uitslag. De vrouwen haalden een gemiddelde van bijna 52 kilometer per uur.

Afvalkoers

De afvalkoers is het derde onderdeel van het omnium. Wanneer er tijdens de koers gebeld wordt, moet degene die als laatste over de streep komt, de wedstrijd verlaten. Van der Duin moest er relatief snel af en eindigde op de tiende plek.
Na deze prestaties begon ze als nummer acht aan het laatste onderdeel.

Puntenkoers

De puntenkoers is een wedstrijd over twintig kilometer waarin tien keer geprint wordt voor punten. Na het luiden van de bel liggen er voor de top vier op de streep respectievelijk 5,3,2 en 1 punt klaar. Als je het peloton dubbelt levert dat 20 punten op. En dat lukte Van der Duin tot twee keer toe.
De wedstrijd werd daarna meer dan een half uur onderbroken door een valpartij van vier vrouwen waarna de wielerbaan gerepareerd moest worden.
Met nog 36 van de 100 rondes op het bord werd de wedstrijd hervat. Van der Duin stond op dat moment op de vijfde plaats. Ondanks dat ze nog wat punten sprokkelde en op gelijke hoogte kwam met Lotte Kopecky bleef ze vijfde, omdat ze in de eindsprint achter de Belgische finishte.

Podium

De Europese titel op het omnium ging vanavond in München naar de Italiaanse Rachele Barbieri. Het zilver was voor Clara Copponi. De Poolse Daria Pikulik won het brons.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl